Използване на Туитър в рекламна агенция – Реферат


 Категория: Реферати


ИЗПОЛЗВАНЕ НА TWITTER В РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ

Според последни проучвания, микро-блог платформата Twitter наброява над 50млн. потребители. Тя предлага платформа за публикуване на неограничен брой съобщения с дължина до 140 символа. Стартирала като проект през март 2006г, днес тя е 3тата по големина социална мрежа в света. Само за година- от февруари 2008г до февруари 2009г, потребителите светкавично увеличават броя си. Ако имате нужда да споделяте с всички всичко, което правите през деня нон стоп, значи Twitter е за вас. Психологът Оливър Джеймс, обяснява пред The Sunday Times феномена Twitter с липсата на самоидентичност : „Това, постоянно да обяснявате кой сте, какъв сте и къде сте, да обновявате постоянно това, което правите пред всички – никой не би туийтвал, ако имаше силно развито чувство за самосъзнание и самоидентичност.”- явление, напълно присъщо на епохата, в която живеем в момента- най-нарцистичната досега.
Наред със забавлението от личната употреба на Twitter, той може да се използва и да има приложение като бизнес-инструмент, в следните сфери: -Управление на репутацията -Отношения с клиентите -SEO -Туийт конференция, вместо прес-конференция -Генериране на пари -Продажби -Предаване на новини -Източник на новини -Връзки с медиите
Появата на рекламата в Twitter беше само въпрос на време, а на този етап, тя навлиза все по-широко. Нейно основно предимство, е че този вид реклама е бърза. Именно ограничението от 140 символа донесе успеха на Twitter. Благодарение на него потребителите не се чувстват длъжни да пишат сериозни неща, което пък ги кара да влизат по-често.
Стремежът към използване на тази услуга ни води към намиране на правилната онлайн общност, към която принадлежим и на хора със сходни интереси. С времето все по-лесно, поради нарастващата публичност на профила. Този фактор води до още една причина да рекламираме там – таргетираност на рекламата. И то напълно безплатно. Разбира се, както във всеки уебсайт, така и в Twitter има определено време, в което най-много потребители са на линия. Всеки трябва да открие това време за своята целева група. В дългосрочен план това може да се окаже много ефективно, както и да изразходи значително по-малък бюджет.
Традионните рекламни уеб банери вече не заинтригуват вниманието ни и не се харесват на потребителите. Въпреки това, ако кажем, че сме против каквато и да е реклама, ще бъде погрешно, тъй като това е една огромна индустрия, пълна с творчески импулс и вдъхновение. Съществува още много пространство за нововъведения в рекламата, продажбите и връзките с обществеността, и Twitter вече е част от тях.
Бизнесът и потребителите са се превърнали в ценност за Twitter. В търсене на начин за генериране на приходи в началото на лятото на 2009г, микроблог феноменът Twitter, остави вратата си отворена към рекламодатели и ги насочи за пръв път към милиони си потребители. По посещаемост, сайтът изпревари дори MySpace във Великобритания, но още не е намерил решение как точно популярността му да доведе до постоянни приходи. В началото на 2009г, съоснователят на Twitter Биз Стоун подвърди, че до края на годината компанията ще се съсредоточи върху генерирането на приходи чрез реклама. Според данни на ComScore, през месец юли 2009г, посетителите в Twitter са достигнали 51млн. – 16% повече, отколкото са били през юни. Някои анализатори са скептично настроени относно рекламата в социалните мрежи, като са на мнение, че компаниите не са склонни да поставят марките си редом до непредсказуемо (и потенциално обидно) съдържание, което се генерира от потребителите. Други, обаче са на мнение, че потребителите на социални мрежи прекарват много време в тях, което ги прави привлекателна платформа за рекламодателите, особено ако са известни предпочитанията на потребителите. Самият Стоун пък обяснява, че компанията внимава да не дразни нарастващата си база от потребители, засипвайки ги с реклами. Той обособява Туитър като една по-различна мрежа от тази на нейните съперници Facebook и MySpace, и изучава творчески методи за генериране на приходи. Стоун твърди, че микро-блога е „един смислен и практичен начин“ да събере рекламни агенции и потребители. Това е ситуация, която сближава рекламодатели с потребители, защото е печеливша и за двете страни.
Благодарение на рекламата в Twitter, потребителите вече могат да се възползват от нея и също да печелят също пари. Как това става, е описано подробно в официалният уебсайт на Twitter.Рекламодателите се присъединяват към сайта, за да покажат на потребителите с какво могат да им бъдат полезни. Потребители с повече от 50 последователи могат да се включат към тази услуга, регистрирайки се, като това не ги ограничава в броят на сметките, които ще си открият. Единственото условие, е да следват стриктно публикациите на рекламодателите. Поствайки съобщения от сайта на рекламодателите, на потребителя се заплаща за всяко кликване от страна на неговите последователи. Възможността за генериране на приход по този начин нараства все повече. За активните туитър потребители с дълъг списък последователи, това е една чудесна възможност за изкарване на добри пари.
Системата за разпространение на реклама Ad.ly, е съвсем нов продукт от есента на 2009г, който работи като свързващо звено между рекламодатели и Twitter потребители, накратко наречени “издатели”. Ако имате желание да рекламирате в системата, трябва да създадете рекламен туит и да изберете потребители, които са регистрирани в Ad.ly, да го разпространят. След това потребителите може да одобрят или откажат вашето предложение. Всеки регистриран в системата Twitter-потребител има индивидуална рекламна тарифа, базирана на броя последователи.
Потребителите имат право на едно рекламно съобщение дневно, като така се избягва натоварването на канала и вероятността последователите да се откажат от някой, който по цял ден пуска само реклами. Така всички печелят: потребителите не губят последователи, рекламодателите предават посланията си по ненатрапчив начин, а Ad.ly печели популярност.
Самите рекламни съобщения са обозначени като реклама, което помага за прозрачността и няма да навреди на доверието, което последователите имат към отделен потребител. Освен това всеки от регистрираните “издатели” може да откаже съобщение, ако то не му допада – това е още един фактор за изграждането на доверие към рекламата на Ad.ly. За да рекламираш, трябва да си минал „съда” на индивидуалния потребител. За малкото време, за което съществува, Аd.ly. се развива бързо и вече е привлякла вниманието на Sony, Microsoft и Universal.
В крак с актуалните дигитални инструменти в Интернет, новата и необичайна за мнозина услуга предложи австралийската маркетингова компания uSocial. Тя предлага на фирми и потребители в Twitter да се сдобият с читатели срещу заплащане. uSocial продава аудитория по няколко тарифни плана. Най-евтината оферта е 87 долара за 1000 читатели, или по-малко от 10 цента на човек. VIP предложението обещава 100 000 бройки. uSocial набира потенциални читатели, като използва стандартното търсене в Twitter и сортира аудиторията по интереси. На подходящите туитъри компанията изпраща предложения да се регистрират в блоговете на нейните клиенти. Търсенето продължава, докато не бъде привлечен необходимият брой читатели за даден блог, поръчал си услугата. До момента uSocial е привлякла около 150 клиенти с присъствие в Twitter. Сред тях има образователни организации, търговски компании и дори маркетингови агенции.

Според изследване от юни 2009г на Frost & Sullivan, обаче, независимо от оживлението около проекти като Facebook и Twitter, техните платформи продължават да се възприемат предимно като насочени към социални цели и не толкова за бизнес от страна на компаните. Въпреки навлизането им през 2008г, тепърва компаниите започват да осъзнават техния потенциал и да го използват. В анкетата, 50% смятат, че тези технологии са необходими за реализация на професионални цели, разработка на планове и съвместна работа по проекти. Като цяло, 4 от 10 компании разчитат в своята дейност на социални мрежи и други уеб 2.0 инструменти. Предизвикателство пред компаниите е да се научат да използват тези инструменти извън социалния аспект, за да повишат ефективността в управлението на персонала и респ. на бизнеса.

Етикети: , , ,

Този материал съдържа 2,720 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Използване на Туитър в рекламна агенция – Реферат"