Реферат за Китай


 Категория: Реферати


Площта на Китай е 9 571 300 кв.км. Населението е 1 298 847 000 души на кв.км. на север, запад и юг Китай граничи с 14 страни, а на исток има широк излаз на Тихия океан. Бреговата линия е с дължина 14 500км. Огромната територия на страната е с изключително разнообразен релеф. Китаи има огромни запаси от различни полезни изкопаеми. Той е сред водещите страни по добив на въглища /на2-ро място сред САЩ/, графит и различни ценни метали – титан, молибден, волфрам и др. Климатът на Китай е изключително разнообразен – континентален на северозапад, планинси на югозапад, субтропичен-мусонен на изток, умерен-океански на североизток и субекваториален-мусонен на югоизток. Огромното водно богатсво се формира от пълноводни реки, големи езера, обсхирни блата и ледници. Те са свързани и образуват водната система на континента.
Население:Управлението и изхранването на това голямо население е тежка задача и за изпълнението й понякога – китайското правителство използва драстични методи. За да ограничи високата разждаемост пред 70-те години в Китай много строга, демографска политика под наслов “Едно семейство – еднодете“. Забраняват се ранните бракове, на семействата с едно дете, но се осигоряват жилище и здравно обслужване. Това довежда до по-малка раждаемост, но всяка година се раждат над 11млн. бебета.
Столицата на Китай е Пекин. Държавното устройство република.
Стопанство:основната храна на населението е оризът. Той определя облика на земеделието в Южен Китай. Други важни жърнени култури пшеница, царевица, просо и ечемик.
Наий-уникалното в Китай е Великата китайска стена. Строежът й започнал в четвърти век преди Христа и продължилдо 618 година. Друго уникално нещо е “Осмото чудо на света“ – прочутата глинена армия открита от селянин през 1974 година.

Етикети: , ,

Този материал съдържа 264 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Реферат за Китай"