Есе – Селото е вид бизнес


 Категория: Есета


Много често сме имали въсможността да отидем на някое тихо и спокойно място, далеч от динамичната, замърсяващата и изключително натоварваща среда, която съществува в градовете. Място, където животът тече бавно, спокойно и където хората не тичат около нас като обезумели. Такива места са именно селата. Но дали там има възможност да се развива бизнес?… Според мен селото съчетава в себе си до известна степен тези две качества – там съществува един наистина приятен и здравословен начин на живот, и същевремено с това понякога то предлага условия за успешен бизнес.
Селото има своите специфични (за разлика от града) предпоставки за развитие на бизнес – селски и аграрен туризъм, традиционни занаяти и др., предполагащи интерес от страна на хора извън селото. Не всеки човек обаче е заинтересован от това да развива бизнес и да живее на село. Повечето население сме силно повлияни от удобствата, лукса и комфорта които ни предлага големият град. Свикнали сме с шумните и запрашени улици, свикнали сме да общуваме с много хора и това се е превърнало в наше ежедневие.
Малко са хората в днешно време, за които отглеждането на животни и копането на зеленчуци по двора е най-висше удоволствие. Повечето от тях харесват тишината и спокойствието на селския живот, чистия въздух и прохладния вятър, но земеделието и животновъдството са далеч от представата им за приятно занимание и бъдеще.
В селето има възможност за развитие на бизнес, безспорно обаче то никога няма да може да се сравнява с възможностите, които един град предлага. Както вече споменах селото е един много здравословен и качествен начин на живот, в който съществуват специфични развлечения, спорт, туризъм; запазени народни традиции, бит, взаимоотношения… В редица села у нас, при съответни нагласи и инициативи тези предпоставки намират широка реализация.
С приемането на България в Европейския съюз се увеличи и възможнстта за финансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони, която може да помогне за модернизирането на земеделските стопанства и за създаването на стопанства на млади фермери.
Природните условия, подходящото разположение, плодородната земя и много други ресурси с които разполага селото, то винаги ще дава възможност за развитие най-вече на стопански дейности, свързани със земеделието – произвдство на услуги, и винаги ще бъде едно приятно и подходящо място за живот, за тези които обичат спокоиствието и природата.

Етикети: ,

Този материал съдържа 381 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Един коментар

  1. Цветелин каза:

    Страхотно есе ако ти бях преподавател по литература и ми представиш такова есе с удоволствие бих ти написал [6] аз също живея в големия град, но имам и връзка с едно красиво и китно селце и когато наближи уикенда нямам търпение да се прибера там и да си почина от натовареното ежедневие в града.

Остави коментар по "Есе – Селото е вид бизнес"