Реклама и връзки с обществеността – Реферат


 Категория: Реферати


НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

„ Произведено в България ”

Изготвила:
…………………………….
4-ти курс – 8-ми семестър;
Бакалавърски факултет;
Департмент „Икономика и
Бизнес администрация”
Специалност „Стопанско управление”;

София, 2007
„Произведено в България“ това е изложението, което посетихме с една близка моя колежка, мислехме си че основния приоритет на изложението е подкрепа на българските производители, а основна цел – да представи постиженията им и да запознае широката публика с качеството на българските стоки, за да защити мотото „Изберете българското!“. Винаги, обаче има едно голямо НО… очакванията ни не се оправдаха.
Проверихме в интернет и разбрахме за това изложение, организирано от НДК, Българската търговско – промишлена палата /БТПП/, Съюз „Произведено в България“ и Бизнесцентър-България.
Отидохме, първо още на вратата се сблъскахме с излизащи и опитващи се да влязат в НДК хора, не беше приятно. След това поехме нагоре по етажите. Имах чувството, че съм в зоопарк отвсякъде някой те бута или все едно си се озовал насерд стадо от диви животни. Като оставим това на страна, когато се огедах ми беше много „интересно” съчетанието на щандовете, от ляво – сладолед, от дясно – блузи, поли, костюми, по средата – обувки… Скоро попаднах на една статия, която точно описва положението, което виждах пред себе си по етажите на НДК: На „Произведено в България“ – като на „Илиянци“. До 22 април в НДК се продават български стоки – не чак толкова евтини и още по-малко качествени… *
До някъде бих поспорила малко, защото на Илиянци вече има някакъв ред, докато в НДК беше наистина ужасно. Но като цяло наистина там приличаше на Илиянци от едно време.

* http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=330308
Много се смях на жената пред тоалетната, не стига че трябва да си платиш традиционните 20ст. Ама поне да я бяха сложили вътре, а не всички минаващи да гледат тая трагична картинка, масичка отгоре сложени оскъдни розови парченца тоалетна хартия и разбира се табелката 20 ст. Ако все още имах дар слово, то пред щанда с цигарите го загубих, как може да се отдели цял щанд за цигари?! Според мен това не е редно, сега биха ме „оплюли” всички пушачи, но не мисля, че родителите пушачи биха искали един ден децата им да се тровят така, то е достатъчен въздуха в София, но това е друга тема.
„Това е седмото пролетно издание „Произведено в България“ и в него участват 320 фирми. Изложението се провежда два пъти в годината. Производителите, които още не са се утвърдили на пазара, го виждат като още един канал, по който могат да стигнат до клиентите. За големите фирми пък често подобни изложения са загуба на време.” *. Бих добавила, че за обикновените хора това изложение също е загуба на време. Стоките, които разгледах не успяха да ме заинтригуват нито с качество, нито с цена. Ако нещо ми харесаше, беше на двойна цена, а останалите неща или бяха ако говорим за дрехи от лош плат с лоша изработка, моделите обувки не бяха мой тип, може на някого да са харесали, но като походи с тях в дъжда „пак ще си говорим”.
Какво още можем да намерим на това изложение? Трикотажни блузи и тениски между 2 лв. и 25 лв. Ризите вървят между 10 и 30 лв. Панталоните започват от 10 лв. и в зависимост от качеството и фирмата могат да достигнат до 40 лв.

* http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=330308
Якетата от естествена кожа вървят от 125 лв. до 300 лв. Цените на дамското бельо варират от 1.50 до 7 лева за бикини и 5 – 30 лева за сутиени. Мъжкото бельо върви от 2 лв. до 6 лв. Мъжки костюм от студена вълна струва поне 70 лв.-110 лв.
Ще цитирам анкета направена от „Алфа рисърч“: „Над 55 на сто от анкетираните са посочили, че предпочитат български стоки заради доброто качество, 27,5% – заради изгодната цена. Едва 3,3 на сто са заявили, че избягват да купуват местни стоки. Около 46% от запитаните се опасяват, че с приемането на страната ни в ЕС предлаганите стоки и услуги в България ще поскъпнат и затова хукват да пазаруват.”
Аз лично предпочитам българските качествени стоки като дрехи, обувки и др., но си ги набавям от определени места, от където пазарувам, както се казва от години. И за дъщеря ми предпочитам български стоки, защото към тях не проявява алергия, но на това изложение не намерих нищо, което да отговаря на качествено и на достъпна цена.
Хората си знаят, че едва ли на поредното изложение „Произведено в българия” нещо ще се е променило, но все се надяват да видят нещо ново, уви суматохата си е същата, кафетата са си все така малки, продавачките зад щандовете все така неприветливи, а може би само жената пред тоалетната е различна всяка година?!
Прочетох съобщение подобно на реклама за НДК:
„Националният дворец на културата (НДК) е построен върху площ от 18 300 кв.м. през 1981. НДК разполага с 15 000 кв.м. изложбена площ във вид фоайета и зали, които са разположени на на 11 нива.
НДК е най-големия конгресен център в България.
Изложбени услуги, които НДК предлага:
• Билетен център
• Ресторант
• Паркинг
• Шопинг център
• Наем на изложбена площ
• Наем на зали за конгресна дейност, за делови и обществени прояви ”
Само, че указателните табели май не са сменяни от 1981г., от както се помня всичко в НДК си е все същото, ако малко се поднови вътрешният дизайн може би един ден ще чакаме с нетърпение всички изложения, които се провеждат там.
На излизане с моята колежка си купихме по един сладолед от една наистина сърдита жена… Излязохме си и така до следващото „Произведено в българия” пък дано до тогава нещо се е променило към по-добро.

Използвана литература:

1. http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=330308 /17.04.2007г./
2. http://www.panairi.net/venues/nationalpalaceofculture.htm /17.04.2007г./

Етикети: ,

Този материал съдържа 888 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Реклама и връзки с обществеността – Реферат"