Системи, принципи и методи на възпитание и обучение


 Категория: Реферати


Обучението е много по-ефективно и лесно, ако се провежда под формата на игра.
Предлагам следните примери за възприемане и учене чрез състезания и игри:
- събиране на точки. Задълженията вкъщи биха могли да се разпределят между членовете на семейството – така, от една страна, не се натоварват само един или двама души, а битовите задачи не се усещат като тежест за никого и, от друга страна, децата се учат да помагат на своите родители, което е от полза за живота им по-нататък като самостоятелни личности. Точковата система е следната: за всяко задължение се определят брой точки, задълженията се разпределят между членовете на семейството. Пример: Изхвърляне на боклук – 5т., избърсване на прах – 7т. и т.н. Това, например, са задълженията на детето. Казано му е, че 3 пъти в седмицата ще трие прах и 4 пъти ще изхвърля боклук. То, обаче, има следната мотивация – на всеки 35 точки получава бонус – бонусът се определя в зависимост от любимите занимания на детето – пускат го на дискотека (съобразно годините му), получава билет за кино, водят го на разходка в друг град, в деня на бонуса увеличават вечерния му час… По този начин детето е амбицирано да изпълнява задълженията си, защото знае, че всяко неизпълнение увеличава времето до постигане на неговата цел. Има едно условие – наградата не трябва да бъде парична, може да е закупена с пари, но не и да се дават директно на детето. Когато един малчуган на 9, 10 или 11 години получава пари, той още не може да оцени колко нужни са му те и започва да се отнася с пренебрежение към тях в по-късните си години, те му стават като даденост.
- покажете на отрочето си, че задълженията, извършвани по нестандартен начин, могат да бъдат много приятни. Например почистването на къщата може да се стори на детето Ви много забавно занимание, ако го прави под звуците на любимата си музика. Вие трябва да стимулирате този метод, дори бихте могли да влезете в роля, да пеете с него, да танцувате, докато чистите… Ще се убедите сами колко продуктивен може да е работният процес, извършван по този начин, а след време дори няма да сте нужни на своето дете като стимулатор. Позволявайте на детето си да готви с Вас. По-малките деца се чувстват много въодушевени от тази идея и са изключително щастливи от постигнатите резултати, особено, ако ги похвалите.
- за да научите детето си на самостоятелност му позволявайте непрекъснато да взима решения, да прави избор – например, начинът, по който ще подреди вещите в стаята си, оставете го да каже кога е гладно и след като се е нахранило не го насилвайте да яде повече – ще дойде момент, в който ще пита: „Мамо, аз наядох ли се?”. То е с достатъчно силни усещания и може да прецени кога е приключило с обяда си, примерно.
- дисциплината е много важен фактор в обучението на едно дете. Ако то е дисциплинирано е много по-лесно да бъде научено на каквото и да било, но проблемът в последните подрастващи поколения е, че много малко семейства успяват да обучат детето си на това качество, а може би просто изпускат момента. В развитието на детето има един етап, в който то започва да разбира с какво ви дразни, усеща, например, че с плач може да Ви манипулира, че при определена негова реакция Вие отстъпвате бързо. Това означава, че сте изгубили до някаква степен контрола над детето си. Моето мнение е още на 4-5 годишна възраст да запишете детето на спорт, рисуване, пеене… Оставете го отново да направи избор то. Колкото по-рано го срещнете с други възрастни, чиито правила трябва да се спазват, толкова по-рано ще разбере, че възрастните трябва да се слушат. Освен това, тези занимания учат на точност, на нестандартно мислене, дават възможност да се открие, ако детето има някакъв талант.
- важна роля в обучението на детето играе примерът на родителите. Не е нужно да повтаряте на детето си по 10 пъти на ден да изчисти стаята си и накрая отново Вие да го направите. Имайте търпението да не влизате в стаята му и се грижете Вашата да изглежда така, както очаквате да изглежда неговата – няма вечно да се разхожда по пръснатите на пода дрехи. Ако непрекъснато обяснявате на детето си за вредата от тютюнопушенето и в същото време сте пушач, то никога няма да разбере какво всъщност искате да му кажете, а и нямате право да му се сърдите, ако пропуши. По възможност откажете цигарите след като сте планували да имате дете. В малките си години децата са като папагали – повтарят на момента всичко казано или направено от Вас. В по-голяма възраст са същите, само че предпочитат да повтарят най-вече това, за което сте казали „НЕ!”, а по-лошото е, че повечето случаи го правят зад гърба Ви и последиците често са неясни. Примерът е най-големият учител – застраховайте се за това, че ще им се скарате с основание, като им давате добър пример.
- уроците и домашните биха могли да се учат и пишат в училище. Вярвам, че никой родител не би възразил, ако детето му остава в училище (говорим за началното училище) до 16-17:00ч., ако знае, че ще се прибере вкъщи и ще си е написало домашните и научило уроците. Не всички родители имат възможността да обърнат нужното внимание на детето си след работа. Всяка помощ от страна на учителите е добре дошла, а и на тях това им е работата.
- училището е институцията, която възпитава човека да иска да може и да го учи как да постига това, което иска. За това се иска да бъде привлечено вниманието на ученика – нещо, което убягва на много учители, защото те са свикнали да изискват много, в повечето случаи всичко, само от своя собствен предмет. Един, навлизащ в живота и реалността ученик, има нужда да бъде насочен. На 14-15 години младият човек още не е сигурен какво точно означава професия, още по-малко знае каква иска да бъде неговата, но учителите виждат учениците им накъде се ориентират, знаят на кого по какъв предмет му върви, биха могли да открият таланти в много от децата. Когато преподавателят по математика, например, усети колко силна по този предмет е Пламена би трябвало да се консултира с другите й преподаватели, които биха могли да снишат малко изискванията към нея, примерно по литература или физкултура, история – не казвам, че оценките на Пламена оттук нататък трябва да се пишат даром, защото тя ще стане велик математик, а просто да не се опитва учителката й по история да я прави археолог. Така много по-лесно се създават специалисти в дадени области, отколкото всички да имат непосилни изисквания към един клас, а после цяла една страна да се чуди накъде върви образователната система и къде изчезнаха специалистите, които същата държава раждаше преди 50 години.
Възпитанието се гради на основата на много търпение и добър пример.
- комуникацията между хората се създава още в ранна детска възраст, ето защо е толкова важна детската градина. Там детето се среща, освен с приятелчета на неговата възраст, и с учителки, които учат малките деца на отношения едно към друго. В детската градина детето се учи да дели вещите си, да създава приятелства – разбира, че не е център на внимание, както вкъщи, например. Учи се да общува в свят с „равни на него хора”. Ако пред мама „минава номерът” с плача за постигане на цел, с едно дете на неговата възраст в детската градина няма да се получи същият ефект – тук трябва да се общува на друго ниво, а възпитателят е този, който ще помогне това общуване да завърши благоприятно и за двете страни.
- да възпиташ детето си на уважение е може би една от най-важните стъпки в живота на младия човек. Уважението към себе си и другите е фундаментален принцип за отношенията между хората. На първо място детето трябва да се научи на самоуважение, защото, ако не цениш себе си, не познаваш качествата си, ти няма как да оцениш другия, не би могъл да разбереш, че всеки човек, който срещаш в житейския си път обогатява с малко или много собствения ти живот. На самоуважение се учи, когато непрекъснато хвалите детето си, разбира се с основание, но и малко да го надцените не вреди. Детето трябва да придобие самочувствие, че е способно на някои неща, че наистина изборът му е правилен понякога. Трябва да се насърчава за всяко ново начинание детето, да се стимулира да участва в нови и различни занимания. Колкото по-рано направите детето си самостоятелно, толкова по-лесно ще ви бъде на Вас и толкова по-бързо ще се справя то с трудностите в живота си по-нататък. Родителите са длъжни да покажат как да разпознаеш заради кое си качество един човек е достоен за уважение. Уважението се възпитава с много търпение, време и усилия и е нужно да се започне в ранна детска възраст, изпусне ли се моментът, с навлизането в пубертета, вече става много труден процес. Тук отново важна роля играе примерът. Както се държите Вие с хората, така ще се държат и Вашите деца с тях. Много е важно да се внимава какво се говори пред децата, те не могат да „отсяват” какво може и не може да казват навън и пред кого.

Учете децата си на честност. Въпреки времената, в които живеем, това качество все още се цени и уважава от хората. Особено в приятелството е един от основните принципи, които трябва да се спазват. Не е ли всъщност приятелството пример за възпитание, уважение, чистота на отношенията? Погрижете се децата Ви да станат Хора, вярно е, че се изисква много голямо търпение и труд за тази цел, но е ли пък тя главната в живота на един човек – да остави след себе си нещо достойно?

Етикети: , , , , , ,

Този материал съдържа 1,588 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Системи, принципи и методи на възпитание и обучение"