Есе – Защо САЩ не са Европа?


 Категория: Есета


Без съмнение САЩ и Европа са двете водещи сили, между които винаги е имало и ще продължава да има определена доза съперничество и желание за надмощие.Факт е обаче, че американците са достатъчно силни, за да не се страхуват от европейците.
САЩ за цял свят е идеал, достоен за подражание и следване; един начин на живот, чиито основни компоненти най-общо могат да бъдат определени като вяра в свободата, самостоятелността, равенството на шансовете, върховенството на закона. Америка е традиционно разглеждана като страната, в която икономическите и културни промени протичат с най-бързо темпо в целия развит свят. Тя е третата по население страна в света след Китай и Индия. Населението е 304 453 816 души към 2008г. Най-населеният щат е Калифорния.По площ страната се нарежда на четвърто място след Русия, Канада и Китай.
Икономическата история на САЩ е история на икономически растеж, който прогресира до най-голямата индустриална икономика в света през 20-ти и 21-ви век.Икономическата активност вътре в страната варира в голяма степен. Например, Ню Йорк е градът център на американската финансова, медийна, издателска и рекламна индустрии, докато Лос Анджелис е най-важният център за филмови и телевизионни продукции.
Америка подчертава значението на икономическия растеж, личното богатство и независимостта.Тя концентрира вниманието си върху работата като основна съставка на живота, докато в Европа акцентът лежи по-скоро в областта на свободното време, продължително и спокойно развитие, качество на живота и взаимна зависимост на всички участници.
Различията между САЩ и Европа водят до един тип надпревара, чието развитие много лесно може да прерасне в липса на доброжелателност и дори силно напрежение.
Европа е на предпоследно място в света по площ, но е третият по население след Азия и Африка.
Като за континент, икономиката на Европа в момента е много голяма. Подобно на другите континенти, 48-те страни в Европа се различават по богатство. Най-богати са страни в Западна Европа, докато източноеврпейските държави все още се възстановяват от периода на комунизма и разпадането на СССР и Югославия. Европейският съюз, в който членуват 27 държави, е най-голямата икономическа територия в света. Към този момент 15 страни използват еврото като официална валута.
Интересен факт е обаче, че американците не могат да устоят на чара на Европа. Все повече американски граждани посещават европейски културни столици като Париж, Рим и Мадрид. Засилен е интересът им и към малки държави като Хърватия през последните години. И все повече такива страни ще привличат туристите – България и Черна гора. Европейските ценности безспорно придобиват една при¬влекателност, която ги прави да изглеждат „по-високо развити“ именно в сравнение с американските.
Европа и Америка без съмнение са свързани една с друга по начин, който прави различията между тях много по-маловажни в сравнение с идеите, които ги обединяват – и в чието съвместно приложение се крие най-сериозният шанс за успешно разрешаване на глобалните проблеми на времето ни.

Етикети: , ,

Този материал съдържа 454 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Есе – Защо САЩ не са Европа?"