Есе – „Пролет моя, моя бяла пролет“


 Категория: Есета


“С настъпването на всяка пролет, идва мирисът на нов живот”- са казали хората. Но до колко това е вярно не се знае. В сегашното време всичко е толкова сиво и мрачно, че ние не забелязваме дори какво става около нас. Всичко разцъфтява, всичко се пробужда. Би трябвало с това да се пробуди и малка капчица доброта у всеки човек. Но най-често ние си затворили душите и не сме готови да приемем малко топлота в това безверие и безхабери, което ни е обсебило. Всеки човек дали за лошо, или за добро, носи в дишата си по една малка пролет. Когато тя разцъфне и стане красива, с нея разцъфваи човека. Той съзрява и пораства. Това е така наречената преходна възраст, когато от невинно дете, ставаш зрял човек . Но не всеки носи една и съща пролет. Някои носят “черна пролет”.Тя е такава, защото те най-вероятно са затворили душите си за околония свят и те са почернели и закърнели. Но има и такива хора, които носят “бяла пролет”. Те са щастливи и даряват околоните това чувство. Дали от задължение или просто от желание, няма значение, важното е, че са с широко отворено сърце за околния свят и хората вътре в него.
Аз незнам, но мисля, че нося в себе си нещо като “бяла пролет”. За мен ще кажат другите хора, защото аз сама за себе си не мога да преценя, но важното е, че се опитвам да бъда такава. И, ако човек желае нещо много силно, то рано или късно става, защото просто самият човек го е постигнал, без дори да узнае.
Когато някой те попита: “Какво означава думата пролет?” най-добрият отговор би бил, че капчицата нов живот у всеки човек. Както годината има сезони, така и човека има различни периоди в своя живот. Пролетта съвпада с най-хубавото на този свят- с раждането на нов живот. Ако пролетта е бяла, това значи, че и новият живот е с бяла и чиста душа. А какво по-хубаво има от това да не си с лоши и зли помисли, да имаш чиста съвест? С една дума- да носиш в сърцето си една “бяла пролет”.

24.05.2004г.

Етикети: , ,

Този материал съдържа 346 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Есе – „Пролет моя, моя бяла пролет“"