Есе – Прометей на 21 век


 Категория: Есета


Навярно почти всеки днес знае мита за Прометей – титанът, готов да се жертва в името на човешкия прогрес. Давайки огъня на хората, той извършва своеобразен подвиг, като пръв запалва искрата на познанието и просветлението в душите им. Открива им не само различни занаяти и възможности за по-добър живот, но и като истински хуманист издига в култ порива към свобода, към морална и духовна извисеност… Прометей озарява пътя на човечеството към нови и неподозирани хоризонти на развитие и самоусъвършенстване.
Този мит е твърде популярен и днес – в 21 век. Но как звучи за повечето от нас – като илюзорна представа, служеща на древните да си обяснят определени явления или просто като красива измислица…И какъв е скритият смисъл, посланието, което трябва да се съхрани до наши дни?
Живеем в динамичен свят, свят на технически прогрес, в който науката се развива все повече и повече с всеки изминал ден. Днес можем да кажем, че сме овладели огъня и занаятите, че сме усвоили нови способи за получаване на блага и изгоди… И тук идва въпросът нужен ли ни е Прометей сега? На какво още не ни е научил той?
Да, ние живеем според стандартите на модерното битие, но нима животът ни не е изпълнен с несъвършенства и трудности? Нима винаги излизаме като победители от неравната борба с предизвикателствата, които ни отправя съдбата? Нима винаги постъпваме като хора в истинския смисъл на думата… За жалост войните не присъстват само в кръстословиците, хиляди хора умират от болести, за които още не е намерен лек, успехът на някои става причина за завистта на други. Забързаното ежедневие често ни превръща в марионетки, неспособни да видят вътрешната красота,а мнозина вече са покорни роби на материалното, макар и да не искат да си признаят…
И може би в този момент също ни е потребен онзи огън, който да освети пътя не към техничния, а към духовния Прогрес. Дори и малко пламъче, едва забележима искра, която да ни насочи към патриархалните ценности и добротворчеството като мисия на всеки човек.
Ако е вярна максимата, че всяко време има нужда от герои, то и днес ни е нужен един Прометей, чрез който в 21 век да преоткрием смисъла на светлината. А зад неговия образ може да бъде всеки: от писатели и художници, борещи се за своето изкуство, до загрижени за природата ентусиасти или просто най-обикновени хора с чувство за дълг и достойнство, вярващи в красотата на мечтите си.
Навярно никога няма да съществува съвършен свят, но това не бива да ни спира да се стремим към него. Митът за Прометей утвърждава именно идеята за борбата за човешкия идеал, намирайки опори в саможертвата за духовна свобода . А скритото тайнство на неговия огън може да открием сами за себе си и да се научим да го използваме в името на общочовешкия устрем към хармония и интелектуално развитие. Нека не забравяме подвига на Прометей.

Етикети:

Този материал съдържа 465 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

6 коментара

 1. admin каза:

  Есето е страхотно, поздравления!

 2. БГ Фирми каза:

  И на мен ми хареса много :)

 3. Боби каза:

  Есето е чудесно.Сигурен съм ,че ще ми свърши работа.ще го поизменя малко и шестицата е готова. :P :D

 4. sisi каза:

  ms mng mi pimogna :]]

 5. d0rk каза:

  Есето е много добро, благодаря!!!

 6. ivailo mutafchiiski каза:

  Mersi ;)

Остави коментар по "Есе – Прометей на 21 век"