Есе – Чудото и ужасът да си човек


 Категория: Есета


Дали чрез еволюция или Бог е създал човека, тук няма да става дума. Важното е, че това чудо е сътворено и го има на Земята.
Той, човекът е най – висшата материя, най – великото творение в цялата природа. В какъвто и аспект да го разглеждаме: философски, научно – изследователски, природно – анатомичен, емоционално – психологичен, той – човекът с неговите функции и предназначения си остава върха – чудото на планетата Земя. А съвкупността от човеците – това е човечеството, толкова пъстро и много лико по ръст, цвят, обичаи, традиции, език, култура и пр.
Великият М. Горки възкликва: „Човек – това звучи гордо!” , а пролетарският поет Н.Й. Вапцаров написа с главни буква името „Човек”!
От първобитен дивак, с единственото оръдие на труда – камъка в своето развитие и постижения, той излетя в Космоса, кацна на Луната търси други планети; създаде телефона, телеграфа, радиото, телевизора, компютъра, атомната електрическата енергия, химическото оръжие, водородната бомба, интернета, създаде човек в епруветка и откри безброй феноменални закони и открития.
Тогава защо днес е ужас да си човек? Може би защото човекът се отглежда най – трудно, с много любов и желание за щастие, а сега цената на неговия живот е много ниска и незначителна.
На улицата, в дома ти, на работата, човекът е под прицела на професионални убийци, крадци, рекетьори, изнасилвачи и много други.
По телевизията, киното, радиото, пресата всеки ден се натъкваме на ужасяващи новини, от които кожата ни настръхва, а косата ни се изправя.
Съдебните органи не успяват да откликват и предвиждат делата за възможните престъпления, които са ежедневия в нашия живот.
България е на едно от първите места в Европа по самоубийствата. Истински ужас е човек сам да сложи край на живота си. Колко мъка, жал и скръб по него и в душата на неговите близки, каква мизерия и лишения в семейството, където се е случило това!
Ужасно е за човека, когото той или близък нему е болен от неизлечима болест на века като: рак, СПИН, инфаркт, удар, диабет, птичи грип и мн. др.
Ужасни са за човека пътните произшествия по вода, въздух и суша.
А войните? Има ги по целия свят като злокобни огнени точки, сеещи разруха и смърт…
С години не се преодоляват щетите от обгазени въздух, вода и земя. Много скръб носят те.
Свидетели сме на природните бедствия: цунами, други земни трусове, пожари, наводнения, бури, суша и много други такива, които вземат стотици и хиляди човешки жертви.
Но въпреки, че е ужасно днес да си човек, ние знаем добре, че както всяко живо същество се стреми към светлина и слънце, така и чудото човек – към живота. „Човекът е роден за щастие както птицата за пролет!”

Етикети: , ,

Този материал съдържа 424 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Есе – Чудото и ужасът да си човек"