Живот в матрицата – есе


 Категория: Есета


Всеки човек днес е чувал за най-съвременния начин за обмен на информация и за общуване, а именно чудото на модерния свят, наречено Интернет. Едно виртуално пространство, което става достъпно за всеки потребител, независимо от познанията му в сферата на компютрите. Интернет става едно улеснение за всеки, който се е престрашил да се докосне до него. В мрежата възможностите са неограничени. Човек може да получава всякаква информация за интересуващите го области, дори да си намери половинка или просто приятели. Съвкупността от възможности, които ни се предоставят, образуват тази огромна матрица.

Интернет е част от ежедневието на над 70% от населението и необходимост за повечето от тях. Чрез виртуалното пространство можем да плащаме сметките си, да си купим книга, дрехи, храна и дори да изкарваме пари. Един свят на неограничените възможности, един свят, за който всеки преди е мечтал, а сега е реалност. Интернет предоставя на човек един нов поглед върху живота, предоставящ разнообразие – един „живот в матрицата”.

В бъдеще тази необятна матрица ще се развие и ще измести нормалния начин на живот на човека. В наши дни Интернет и компютрите като цяло, все повече изместват книгите и учебниците. Дори образованието в по-развитите страни вече се практикува на компютри. Това е нашето бъдеще – нови технологии, роботи и един живот в измислен свят, в който няма грижи, няма проблеми и всичко е перфектно. Но живот без проблеми няма и това го знае всеки човек.

Интернет е място, където се успокояваш и животът ти, макар и за малко става „розов”. Чрез него можеш да споделиш промблемите си на напълно непозноти, защото знаеш, че няма как да се свържат с твоите близки и приятели и да им разкажат тайните ти. Но всичко, колкото и безобидно да звучи, си има и своя лоша и много застрашителна страна. Хората, живеещи изцяло в тази матрица, с нетърпение чакат да се приберат и да се “срещнат” със своя “виртуален” приятел и да му споделят съкровенните си тайни на човек, който може дори никога да не срещнат.

Интернет, освен чрез изкривяването на общуването между хората, носи и други много големи рискове. Всички досиета, всички банкови сметки, всичката информация на този свят вече се съхранява в компютърни системи. Нашият живот вече се е превърнал в „живот в матрица”. Интернет е едно удоволствие, едно предимство, едно улеснение, но най-вече една необходимост, без която животът нямаше да бъде същият.

Изготвил: Мария Маринова 11”г”клас №16

Само положителни страни ли има Интернет? Ако това е живот в матрицата, какъв е изхода? Или ще си останем там…?

Отличен (51/2)

М.Желязкова

Етикети: , ,

Този материал съдържа 408 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Живот в матрицата – есе"