Любовта е свобода на духа – есе


 Категория: Есета


Любовта е едно изпитание. Малко са хората, които успяват да го преодолеят и да бъдат истински щастливи свободни хора. За другите любовта предизвиква противоречиви чувства и по една или друга причина искат да се откъснат от нея, защото си мислят, че без нея ще им е по-лесно.
Истинската любов е свобода, защото именно тогава всеки от нас намира смисъл в живота си, намира хармония. Благодарение на човека до себе си осмисляме дните си, ставаме по-спокойни и безгрижни, защото знаем че можем да бъдем разбрани. Всичко това ни прави някак си по-добри, по-човечни. Така пречистени чрез любовта можем да бъдем истински свободни.
Любовта е една от най-силните човешки потребности. Тя е навсякъде около нас – в семейството, към приятелите, към любимия човек. Тя поражда щастие, безгрижност, разпръсква светлина и радост. Светът ни е сякаш различен, по-добър. Така и без усилия, окрилени от любовта, предаваме позитивна енергия и на тези около нас. Заразяваме ги с оптимизма на любовта.
Любовта е нещо изключително, нещо красиво, нещо различно.Тя връща усмивката на лицето ни. тя е чисто съвършенство или реалният ни житейски път, който всеки от нас трябва да измине, за да успее да преодолее трудностите. Когато осъзнаеш че си овладял абсолютния контрол на вътрешната си енергия, идва в момента, в който ставаш независим от времето, а именно когато си влюбен.
В разказа „Дервишово семе” душата на Рамадан лети като птица и излъчва неземна светлина и доброта. С поведението си той доказва, че Силвина е голямата му любов.
Какво ли не прави той за нея – дълго търпи своя скъперник и е милостив към него, не завижда, не се гордее. Но защо Рамадан стига до там, че да носи дърва на своя съперник и душманин, да му сменя постелките? От човеколюбие? Едва ли. Истинската любов ни облагородява и сътворява чудеса, затова и Рамадан, влюбвайки се, става по-великодушен. В такива моменти като че ли се срамуваме от собствените си слабости и искаме да постигнем съвършенство,за да заслужим чувствата на любимия. Търсим и откриваме собствената си доброта и щедро раздаваме духовните си съкровища така, както постъпва Рамадан спрямо Силвина.
“Орелът е свободен само тогава, когато има крила.” А човек, за да бъде свободен, са му нужни крилата на любовта.

Етикети: , ,

Този материал съдържа 357 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

3 коментара

 1. Цветан каза:

  Тук не е ясно подчертано какво представлява любовта? Няма обосновка, написано е от ред да мине само.Много хаотични мисли има, несвързан текс говори се едно, а се пише за друго!

  Оценка:Слаб /2/

 2. KALINA каза:

  mn hubavo ese bravo!!! pozdravleniq!!! :)

 3. teodora каза:

  mn e hubavo.

Остави коментар по "Любовта е свобода на духа – есе"