Есе – Защо не изхвърлям боклука си през прозореца?


 Категория: Есета


Проблемът с екологията е действително много голям. Ако всеки бъде малко по-сериозен в това отношение, то бихме могли да намалим вредата върху природата, както и “естетическите” замърсявания. Макар да знам, че не мога да променя света, винаги се старая да не замърсявам природата. И то не само, когато съм извън града, но и когато съм в някое населено място.
Природата не е създадена само за мен. Тя е за всички, не само за това поколение, затова трябва да я пазим. Може би много малко хора осъзнават това, или ако го осъзнават, то не му отдават голямо внимание. В момента сякаш живеем в свят, в който повечето хора се проявяват като доста големи егоисти. Не мислят за другите, които вървят зад (и след) тях, и за които остават само боклуци. Не считам, че съм от тези хора. Винаги изхвърлям боклука си на посоченото за това място, а това определено не е през прозореца- дори ако контейнерът е на сравнително близко разстояние до терасата ми. Но дори и да е далеч, това не е причина боклукът ми да полети през прозореца, за да спестя разходката си до контейнера. В този случай мързелът е много лошо нещо. Наистина, понякога не ми се излиза специално, за да изхвърля боклука, но не е никакъв проблем да го взема и да го хвърля, когато отивам до магазина или по друга работа навън.
Не считам, че другите са длъжни да търпят боклука ми. След като аз съм го направила, той си е изцяло моя отговорност или поне до момента, в който попадне на предназначеното за него място. Ако го изхвърля през прозореца, той ще стане нечия чужда отговорност- на този, на кого му пречи. А това за мен е напълно нередно и несправедливо. Ами ако никой не го махне от там? И следващият път пак си хвърля боклука по този начин? И така се получи едно малко сметище… Като изключим неприятния вид на събралия се боклук, той би причинил и появата на различни болести. И това само от моя боклук… А ако всички си хвърлят така боклука? Не ми се мисли направо! Всяко едно от сетивата ще бъде подразнено при наличието на такива сметища под всеки прозорец. Не, не мисля, че мога да направя такова нещо. Не мога да го причиня, както на другите, така и на себе си.
От боклука може да се разбере много за един човек. Преди няколко години, докато бях в гимназията (в часовете по чужд език) правихме един проект, в който всеки от класа беше жител на една сграда. В една от задачите трябваше да опишем боклука на съсед и от него да разберем що за човек е. Тъй като не ми се е налагало да тършувам из боклука на някого, този проект ми доказа, че наистина боклука много показва за една личност. Не бих искала чрез боклука си да се разкрия пред всички какъв човек съм. Мисля, че има много по-добри начини от този…

Етикети:

Този материал съдържа 482 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Есе – Защо не изхвърлям боклука си през прозореца?"