Есе – Пренаселен ли е светът?


 Категория: Есета


Интересно е, как се е изменил броят на населението на света от най-ранна човешка история до днешни дни, а също така какъв ще бъде неговият брой в следващите години и дали тенденцията за многократното нарастване ще се запази.
Пренаселен ли е света днес?
- Не мога да дам точен отговор „да” или „не”! Защото в по-бедните, по-малките и неразвити страни, населението е в пъти повече, отколкото в богатите и развити държави. Населението е разпределено не равномерно и за това не можем да съдим за пренаселеността като цяло.
Ако си гражданин на Бангладеш, Сомалия или някоя друга малка държава, твоите представи ще са, че и по целия свят живеят толкова много хора на квадратен километър-също като теб. Но далеч това не е така. Илюзиите ще се породят от незнанието, необразоваността и все още първобитния начин на живот.
Защо децата на 8-12 членните сомалийски семейства се нареждат един зад друг и чакат с дни за храна и вода? Защо ходят голи и боси, защо са слаби и хилави?
Този социален проблем идва от незнанието на техните родители, а след време и на самите тях.
Защо в една Америка няма да видиш толкова бедняци на едно място?- Ами просто е – защото богатата и властна Америка подпомага и подкрепя трудещите и знаещите хора.
За африканските страни е характерно много висока плодовитост.(броят на децата, които се падат на една майка)
Средно на една африканка се падат 6 деца, а нещо обикновено е в семейството им да има 8-10 деца. А за американската майка едва 1-2 деца.
Изменението в равнището на раждаемостта и смъртността са специфични за всяка една страна и зависят от степента на социално-икономическо развитие.
Не само населението на развитите страни може да бъде образовано, но и това на бедните и малки държави, така социално-икономическите проблеми ще намалеят, вследствие на вече равномерното разпределение на населението по света.
Нужно е малка помощ от страна на богатите, за да се премахне мизерията и глада на много хора

Етикети: , , ,

Този материал съдържа 311 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Есе – Пренаселен ли е светът?"