Есе – Рекламата около нас


 Категория: Есета


Рекламата е такава сила която влезе ли веднъж в подсъзнанието ни, вече не можем да избягаме от нея! Всеки ден ние се „сблъскваме” с хиляди реклами.
Още със ставането от сън и с пускането на радиото/телевизията ние вече се облъчваме с реклами. Ставаме и си мием зъбките с „най-добрата паста за зъби”, защото тя е най-рекламираната, най-скъпата избелваща паста за зъби. След това си правим всекидневното количество обудряваща напитка 3 в 1 и там се „сблъскваме” с поредната реклама – „Неочаквано добра комбинация!”
Още с излизането от вкъщи, се започва „вливането” на информация от различни видове реклами. Шофирайки из улиците виждаме многобройни билбордове с рекламни послания, голямо количество рекламни табели, движещи се рекламни коли, както и разни рекламни брошури… и така шофирайки си и „сблъсквайки се” с всякаква друга излишна или – НЕ обкражаваща инфо реклама, ние ставаме леко психически изнервени от цялото това изобилие на информация.
Отивайки на работа или на училище, все се намира някой, който да е видял или използвал нов рекламиран продукт и веднага започва обсъждането му – да не говорим, че веднага влизаме в Internet , за да видим повече информация за него и от там излизат нови рекламни продукти и съответните им набиващи и подбуждащи послания. Навсякаде и по всяко време ни заобикалят с всякакъв тип реклама.
Няма превозно средство от градския транспорт (автобуси, трамваи, тролеи, маршрутки и такситата) което да не е облепено с някакъв вид реклама – дали ще са за мобилни оператори, някоя банка или нов, излезнал на пазара продукт, те въздействат силно на паметта и съзнанието ни.
Прибирайки се вкъщи, виждаме пощенската си кутия препълнена с всякакви рекламни материали на съответните големи вериги магазини и ние автоматично ги изхвърляме, тъй като толкова сме се пренаситили от информация и изнервени от забързаното ежедневие, че просто всякакъв такъв тип информационна реклама ни кара да се чувстваме раздразнителни.
Пускайки радиото/телевизора ние отново слушаме и виждаме рекламните блокове, изпълнени с толкова пъстрота, обяснения и подвеждащи послания, че веднага сменяме канала.
Рекламата е един от основните и главни източници на информация за пазара. Тя дава ценна информация за предлагането. Решението за покупка на даден продукт не бива да бъде взето единствено на база рекламните съобщения. Рекламата е средство за насочване на интереса, но не е достатъчно, за да мотивира покупката.
Моите съвети:
- Не се доверявайте сляпо на рекламите.
- Отнасяйте се критично към рекламите, които акцентират върху емоционалното въздействие.
- Преди да закупите продукта, обмислете внимателно дали действително се нуждаете от него и дали не бихте могли да задоволите същите потребности с друг по функционален продукт.
- Преди да купите даден продукт, проверете информацията от рекламата по друг начин – чрез информиране от спезиализирани за този продукт книги, списания, речници, чрез консултация със специализирани лица или просто като посетите търговския обект и внимателно се запознаете с качествата на продукта.
- Възпитавайте децата си и не само тях- всички Ваши познати на критичност към рекламите. Поради своята доверчивост и липса на опит, всички те са особено уязвими и податливи.

Рекламата е средство, което изключително много въздейства на изборът ни, за направата на дадена покупка, но когато се получи пренасищане от информация и едно постоянно напомняне за нея, тя става неразбираема и безполезна!

Етикети:

Този материал съдържа 516 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Есе – Рекламата около нас"