Миграцията – път към мечтите или бягство (Есе)


 Категория: Есета


Думата „миграция“ означава преместване на хора от едно място на друго, в търсене на по-добри условия за живот.
Много млади хора напускат родината си в търсене на по-добър живот. Водени от представата, която имат за света, те предприемат едно рисковано и несигурно пътуване към мечтите. Повечето от тези млади ентусиасти виждат и оценяват само реалността тук в България. Зарязват всичко мило и родно в стремежа си да избягат. Не допускат, че проблемите „тук“ може би ги има и „там“. Мнозина заминават, търсейки по-добра възможност за професионална реализация.

Аз смятам, че тръгвайки нанякъде, независимо от посоката, човек трябва да е воден от мисълта за самоусъвършенстване и самопознание. Ценностната система е важната.
Доста от приятелите ми са убедени,че ако им се открие възможност биха напуснали България. Мотивите им са, че у нас няма бъдеще. Може би са прави, но аз не съм сигурен какво точно си представят те. И ако мигрират, накъде точно ще тръгнат после? Към какво се стремят? Дали представата, която имат за живота „там навън“ не е някак твърде илюзорна и фантастична? Никога човек неможе да бъде сигурен дали в търсене на по-различен живот се ориентира правилно за посоката.

Безспорно през последните години особено от България са мигрирали много хора. За най-голямо съжаление бягат умни и добри българи. Бягат млади хора, които са бъдещето на една страна. Бягат от реалността, и се борят за мечтите си и своята реализация.
Жестока е съдбата през последните години на хиляди бежанци от Ирак, Иран, Палестина, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Афганистан…, които са принудени да напуснат своя дом. Море от страдащи хора, които търсят сигурност и малко топлина.

Всеки един човек търси своя бряг и пътува към него.Преминава понякога по чужди земи, дълги и трудни пътища, за да достигне мечтите си и да избяга от грубата реалност… Но в това търсене по-важно е да открие пътя към себе си-безкрайното и най-трудно пътуване, което открива смисъла на човешкото съществуване.

Етикети: ,

Този материал съдържа 314 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Миграцията – път към мечтите или бягство (Есе)"