И Сан – реферат


 Категория: Реферати


И Сан е роден на 23 септември (20 август по лунния календар) 1910г. в Сеул, в семейството на Ким Йон-чханг и Пак Се-чханг. Той е техен първороден син и получава името Хе-гьон. През 1912, когато той е на 3-годишна възраст, родителите му умират и той се премества да живее в къщата на чичо си Ким Йон-пхил, който няма свои синове, и остава там до 24-годишен. През април 1917г., на 8 години, постъпва в намиращото се в Нусангтонг училище ‘Шинмьон’. Оттогава започва да се проявява и неговият талант. През март 1921г. завършва началното училище и през април, с помощта на чичо му, е приет в средното училище с будистка насоченост Тонггуан. През 1924г. се прехвърля в училище Посонгобо и същата година печели награда на училищна изложба със свой маслен пейзаж. Дипломира се през март 1926г. и през април постъпва в техникума по архитектура ‘Кьонгсонг’ в Тонгсунгдонг. Става редактор на циркулиращото списание ‘Нанпхасон’ (‘Потънал кораб’), в което се публикуват илюстрации и стихове. Завършва през март 1929г. На 20-годишна възраст постъпва в армията, където служи като архитект и знаменосец, а след това започва да публикува произведенията си. (http://namfx.com/leesang/mainf.htm) Жени се за кисен и през есента на 1936г. пътува до Токио, където скоро влиза в пререкания с властите и е арестуван. Умира през 1937г. на 27-годишна възраст от туберкулоза, в болница в Токио.
През около 8-те години на творческия си живот пише кратки истории и стихове, отзивите за които варират в диапазона от ‘гениални творби’ до ‘несвързани бълнувания’. Както в личния живот, така и в творчеството си той твърдо се изправя срещу конвенциите. (Чанг Су Kо, 1984). В началото на своето творчество е вдъхновен от дадаизма. Той прави смели експерименти с езика, като въвежда в стихотворенията си даже математически знаци и формули. Дори ‘обикновените’ му творения се отличават със сюрреалистична шокираща същност. (Федотов, 1997, с.160) За пръв път в неговите стихове се появява и деконструктивизмът. (пак там, с.208)
Неговата “Налге” (“Криле”, 1936) е една от най-известните модерни корейски истории. Независимо дали ще бъде прочетена като алегория на колониалното подтисничество, екзистенциално оттегляне от абсурдите на съвременния живот, разширена бележка на самоубиец или просто като деградацията на един затворник, тя показва поразително богато въображение.
И Сан е автор изпреварил времето си. Докато отношението му към Западния и Японския модернизъм е очевидно, скорошни проучвания изследват влиянието на традиционната корейска литература върху неговите творби. След 1970г. репутацията му сред критиците нараства. В изданието на списанието ‘Муе’ от 1995г. (изданието на САЩ), преводачът на стихотворенията написани по-долу пише: “И Сан се самоопределя като раздвоен между ‘сериозната нравственост на 19-ти век’ и модернизма на 20-ти век, окачествявайки се като ‘скитник, който се е вмъкнал в пукнатината между вековете с единствената цел да се срине там.’ Това, което тази самоосъдителна забележка пропуска е неговото безстрашно, далеч не скитническо разработване на нов, крайно изявен корейски диалект, който използва отделните рекурсивни възможности на езика, както и неговия изчерпателен, богато нюансиран лексикон. Заради провокативния им характер, основополагащите модели на стиховете са пъргави изследвания на модели на повторение и отклонение, идентичност и подтискане, желание и разпуснатост. Работата на И Сан стои като важен знак на силно подцененото разнообразие и убедителност на корейските отговори на притока на модернистичната култура, както висока, така и ниска.” (http://www.sogang.ac.kr/~ anthony/klt/99summer/yisang.htm)
Ето какво казва Сънг Рно, драматург поставил пиесата ‘И Сан брои до тринайсет’: “В Корея И Сан е почитан като гений, поет, като един истински кореец. Той не е напълно разбран, защото работата му е трудна, тъмна, абстрактна. Той е силно повлиян от сюрреализма, но е също лиричен и елегичен. А също и изключително забавен. Някои критици заключват, че стиховете му са толкова умишлено неясни като начин да се противопостави на колониалните управници (нещо като литературно освиркване на потисническия режим). Прозата му е повече автобиографична, с повтарящи се мотиви за любовни триъгълници, измами и копнежи.
Общият ефект от писането на И Сан е подобен на Кафка и Бекет. Неговото творчество си създава един собствен свят, с негови собствени тайнствени правила. В творбите му присъства чудатост, както и черен хумор и непрекъсната игра с езика. Той пише със забележителна лекота. Творбите му впечатляват на много отделни нива: той е поетичен, тъмен, странен, забавен… Оставя място за преход в други пространства….” (http://www.nytheatre.com/nytheatre/v_rno.htm)

Етикети: , , ,

Този материал съдържа 689 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "И Сан – реферат"