Ким Донг-Ни – реферат


 Категория: Реферати


Ким Донг-Ни е роден в гр. Кьонгджу, провинция Кьонгсангнам-до на 24 ноември 1913 г. Умира през 1995 г. Носител е на наградите Korea Art Academy Award (1958) и Samil Cultural Award (1967). Бил е професор в университета Чунганг. Също така е бил президент на Корейската Литературна Асоциация и Корейската Академия на Изкуството.

Започва творческата си кариера на поет през 1984 г., когато  е публикувана поемата му “Бяла чапла” . Първата му проява като писател е с разказа си “Потомци на Шилската Конница” . Написва много повести, между които са  “Кръстът на Сабан”,  “Захвърлени тук”, “Шаманка-врачка”, и много разкази като “ Шаманката от картината”,  “История на кафявата земя” , “Танцът на съществуването” ,  “Статуя на Буда” ,  “Плачът на свраките” ,  “Епохата на Милдауон” ,  “Блатото” ,  “Историята на падащите цветя” .
Героите на неговите творби, написани по време на японската окупация, са хора, страдащи от бедността, невежеството и предразсъдъците. Въпреки това те стоически понасят мизерията, която ги заобикаля. И вместо да се противопоставят на нещастията и изпитанията, те приемат лошия си късмет като част от съдбата си.
В разкази като “ Шаманката от картината” и “ История на кафявата земя” Ким Донг-Ни разкрива един почти нереален свят. В тези произведения преобладава чувството на нихилизъм, който се проявява в отказа на героите им да търсят положителни и реални решения на своите проблеми. Те биват ограничени от т. нар. първична сила на живота. От друга страна чрез своите герои авторът представя своята нихилистична гледна точка за света. В “ Шаманката от картината” е представен конфликтът на християнството, като една нова идеология, и шаманизма – доминиращ в традиционното корейско общество.
След отхвърлянето на Японското господство на Корейския полуостров Ким Донг-Ни открито започва да се противопоставя на т. нар. ляво-настроени писатели, а именно тези които поддържат материалистичната литература. Той оценява стойността на белетристиката в защита на хуманността. Много често обаче и самият той бива критикуван за липсата на реално “ чувство” в творбите си. По-късно той възприема различно държание от това преди Корейската война. Отражение на следвоенния период откриваме в произведения като “ Пещерни хора” , “ Пощенски кон” , “ Братя” , “ Епохата на Милдауон” , “ Танцът на съществуването” .
В “ Бягство от Хунгнам” той разказва историята на трима цивилни, които следвайки американската армия пристигат в гр. Хунгнам. В този роман ясно е разкрита трагичната картина на войната и породените от нея страдания. Главна тема в произведението е и конфликта между комунизма и демокрацията. Един от главните герои е и поетът Пак Чхол.
В “ Танцът на съществуването” един мъж избягва от Северна Корея по време на войната. Той се влюбва в жена, загубила мъжа си на фронта. Но всичко рухва, когато първата му съпруга заедно с децата им идва да го навести.
“ Кръстът на Сабан” е базиран върху библейски истории. В този разказ се представя противопоставянето между Исус и Сабан.

Ким Донг-Ни също така е бил член на редакционната колегия на поетичното списание “ Поетично село” и “ Поетичен кръг”. По време на Корейската война много писатели активно участват в създаването на сдружения на военните писатели. Първото такова сдружение е “ Организация на военните писатели” , създадено през 1951 г. Ким Донг-Ни взима участие в “ Писатели на военновъздушните сили” .

Етикети: , , ,

Този материал съдържа 525 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Ким Донг-Ни – реферат"