Трагедията в Чернобил – реферат


 Категория: Реферати


Преди 22 години една човешка грешка, породена от неопитност и немарливост, преобръща представите на човечеството за опасността от огромната сила, която се крие в ядрения разпад.
Аварията в Атомната електроцентрала в Чернобил, днешна Украйна, през 1986г. се превръща в най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика.
Стотици хиляди хора са подложени на радиоактивно облъчване, което предизвиква смъртоносни заболявания и нечувани аномалии, като то продължава да се разпространява по обширни територии, които остават замърсени десетилетия наред.

Чернобилската авария, станала на 26 април 1986 в Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз, е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус. Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието й. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на Чернобилската авария.

Исторически данни на АЕЦ Ленин

Строежът на централата е започнал през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г. Реакторите на централата са от тип РБМК (реактор с висока мощност канален) и използват графитен забавител. Основната причина за използването на този тип реактори е, че те са били със значително по-висока мощност от еквивалентните реактори с воден забавител строени по това време.
На 02.02.1984 Официално започва работа по установяване и предотвратяване на условията при които възниква положителен коефициент на реакцията в реакторите, за съжаление този проект се развива изключително бавно и неефикасно. Едва след Чернобилската авария се правят достатъчно сериозни анализи които показват че единственият начин да се достигне до аварийна ситуация от такъв мащаб е комбинация от неправилни действия на персонала и конструктивен дефект във водещата част на контролните пръти.
На 26 април на 4-ти реактор се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Имитира се авария в електросистемата на Украйна, при която реакторът и неговото управление не получават ток отвън. Въртящият се по инерция вал на турбината би трябвало да произвежда още няколко часа ток, достатъчен за собствените нужди на реактора. През това време персоналът трябва да спре реактора. Мощността на реактора е намалена на 1000 MW вместо обичайните за него 3200 MW, за да се осигури безопасно протичане на тренировката. На практика изходната мощност пада до 30 MW, което позволява увеличаване на концентрацията на поглъщащия неутрони ксенон-135, който е продукт на делене от ядрата на уран-235 и се поглъща в реактора при по-висока мощност. Една от особеностите на графитния реактор е големият положителен коефициент на реактивност (мощностен и паров), което означава, че мощността на реактора расте с увеличаване на концентрацията на парата. Тъй като произвежданата от реактора мощност бързо се увеличавала, операторите се опитали да спрат реактора като наредили аварийно ръчно спиране, което означава бързо и пълно вкарване на контролните пръти в зоната на реактора. Обаче, поради ниската скорост на механизма задвижващ прътите, графитните върхове на прътите и временното изместване на охладителя, тези действия на практика ускоряват реакцията. В рамките на няколко секунди мощността на реактора скача до около 30 000 MW, т.е. 10 пъти повече от мощността в нормален режим.

Битката за овладяване на аварията

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни) изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар, създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза довела до разпадането на СССР.
Над 600 000 запасняци, военни, и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми в рисковата зона през първите 6 месеца. От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст а 200 000 са обявени за инвалиди.

Последици от аварията в Чернобил

Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките правени през 70-те. Само в Русия над 1 152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип „чернобилски“ рак се наблюдава из цяла Европа, включително „незасегната“ Франция. По данни на изследвали проблема, само в Беларус има 300 000 родени след аварията деца, които страдат от проблеми причинени от нея.
Само на базата на тази статистика можем да си направим извода, че между 0.05% и 0.1% от населението на земята е пряко засегнато, и около 1% е косвено засегнато от аварията. Това идва само да ни напомни какви биха били ефектите от дори малка ядрена война. Само една ракета СС-18 може да донесе радиация еквивалентна на 100 Чернобилски аварии.

Причини за появата на аварията

Основна причина за аварията е човешкият фактор. Поради кадровата политика операторите, извършващи експеримента са били с недобра подготовка. Голяма част от информацията за работата на реакторите е била обявена за военна тайна и засекретена. Включително и фактът, че този тип реактори при липса на добро охлаждане увеличават мощността си. Станалата авария с частично разтопяване на активната зона е била укрита, вместо да се анализира и доведе до знанието на персонала, за да не се повтори. Връх на всичко е, че планът за тренировката не е бил одобрен от Държавният атомен надзор. Не е бил и отхвърлен — надзорът просто не е отговорил в законният срок. И все пак тренировката е започнала „по план“, оказан е натиск за привършването й „в планирания срок“.
Ако евакуацията е бил направена по-рано е имало вероятност голяма част от хората да бъдат спасени.
За аварията са осъдени общо 6 души. Никой не търси отговорност за дефектите в конструкцията на реактора. Последно време обаче, от все повече документи става ясно, че висшето ръководство на СССР още пред 70 – те години е знаело за сериозните дефекти в Чернобил. Секретен меморандум на КГБ от 1979г, например обяснява, че носещите колони на цялата конструкция били с отклонение 10 см, а хоризонталните връзки на места дори липсвали.

„ЧЕРНОБИЛ ДНЕС” – ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ДИСКУТИРА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ТРАГЕДИЯТА

На 17 април 2008 г. групата на Европейската народна партия и Европейските демократи (ЕНП-ЕД) организира в ЕП дискусия на тема „Чернобил днес”. Дискусията ще се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел на 17 април от 9.30 до 12.30.
В предварителното съобщение за проявата се посочва, че тя има за цел да се даде гласност на нарушенията на човешките права в Беларус.
„Последиците от Чернобил са видни и имат дългосрочен ефект върху целия регион, оказвайки и към днешна дата влияние върху здравето на хората и околната среда не само в Беларус, но също и в Литва, Латвия, и други страни в региона. Ето защо тази конференция, провеждаща се в Европейския парламент и посветена на Чернобилската катастрофа и последиците от нея, както и на интернационализирането на въпроса за човешките права в Беларус след аварията, е от жизненоважно значение. Проблемите на здравето и околната среда, както и на наследството от Чернобил, заслужават международно внимание и подкрепа от страна на ЕС”, подчертава инициаторът и домакин на срещата, евродепутатът Лайма Андрикиене.

Чернобил – рай за дивите животни

Световните медии излязоха с тази новина в края на Април 2006год и още никой не може да го обясни. Факт е, че все повече дивите животни завладяват региона на експлозията, а природата все по-бързо заличава следите от човека. Единствените посетители на тази зона са научни работници, които изследват радиационния фон и ефекта му към животните и растенията, и фотографи които искат да запечатат изоставените сгради и улици за да илюстрират тлеещия ужас на аварията. Целта на последните е по-скоро да изкарат пари от въпросните живописни снимки за една все още актуална тема.
Освен тези признаци, че хората са плъзнали по цялата земя, други няма. Всички ги е страх от радиацията, която все още е с десетки пъти над нормата. Няма интерес към тази зона, а и съм почти сигурен, че няма и никакви планове за близкото бъдеще. Според мен това точно причината за завръщането на дивите животните – каквато и да е липса на хора. В резерватите, където хабитатите на определени животни се защитават, липсват основни възли от екосистемата, а и други животни внасят болести от близките селища. Да не говорим, че постоянно се мотаят нагоре-надолу туристи, които колкото и да внимават, пак мърсят и пречат на животните. Затова си мисля, че резерватите не опазват съвсем екосистемите, но за жалост са най-доброто, което можем да направим за сега.
Има коментари, че при всичката радиация животните ще заболяват много и че ще има много изменения и уродливост в малките, но и затова природата се е погрижила – естествен подбор. Дори ми се струва, че така ще им се ускори развитието стига преди това да не измрат от радиационни болести.
На мен примера с зоната около Чернобил ми дава надежда, че природата може да се възстановява много по-бързо отколкото си мислим. Проблема, обаче е, че изглежда нас не трябва да ни има в уравнението. Затова трябва да направим някаква драстична промяна в културата и индустрията ни за да не се окажем изведнъж на изчезване.
Чернобил ще вземе поне още 100 000 жертви

Ефектът върху здравето на хората след трагедията в Чернобил преди 22 години е бил силно подценен, казаха представители на Грийнпийс, цитирани от ВВС.
Официалните данни на ООН предричат още около 4000 допълнителни смъртни случаи от рак, които се дължат на радиацията след инцидента с ядрения реактор.
Според дружеството за опазване на околната среда обаче, последните проучвания показват, че поне още 100 000 души ще починат от онкологични заболявания.
Доктор Оксана Лозова, която работи в детска болница в област Ривне, на около 300 км западно от Чернобил, обяви, че много поколения са засегнати от аварията.
„Смятам, че радиацията увреди имунитета на малките деца по времето на инцидента“, заяви тя. „Сега порасналите деца са с много по-слаб имунитет от родителите си, разболяват се на възраст, на която се очаква да са в отлично здравословно състояние“, допълни лекарката.
Експлозията и последвалият я пожар в Чернобил през април 1986 година е най-тежкият ядрен инцидент в света. След взрива върху огромни територии от Европа се разпръснаха радиоактивни частици, а няколко милиона души все още живеят в заразените райони.
В доклада на Грийнпийс се допълва, че радиацията е увредила имунитета на хората, кръвоносната и и респираторната им система и причинява увеличаване на броя на децата, родени с малформации.

До ден днешен не се знае със сигурност кой е виновен за аварията в Чернобил и за смъртта и осакатяването на милиони жители на Европа.Знае се само, че безобразното отношение на тогавашние властващи в СССР коства на света хиляди милиони жертви.
Хора, които загубват живота си твърде рано, други, чиято агония е многократо удължена от аномалиите, които е предизвикало лъчението на тяхното тяло.
Немърливост или опит за политическо прикриване на събитията превръща здрави хора в болни и инвалиди, а обикновените деца в „децата на Чернобил“. Няма прошка за стореното, няма извинение, няма виновни.

Аварията в Чернобил отне страшно много невинни жертви – мъже, жени, дори и деца. Радиацията не пита дали си млад или стар тя те поразява с цялата си тежест. Днес вече близо 23години от онази страшна нощ за цяла Източна Европа повечето хора са забравили или не искат да си спомнят за нея. А трябва! Децата ни трябва да знаят какво е станало в онази нощ. А ние трябва да сме благодарни, че сме живи!

Етикети: , , ,

Този материал съдържа 1,883 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

4 коментара

 1. andjelo каза:

  Mnogo hora sa postradali deca prosto jalko i mnogo tragichno

 2. ....... каза:

  mnogo jalko i vsi4ko towa e staaanalo zaradi 1 4ove6ka gre6ka .. i vsi4ki sa znaeli za defektite na reaktorite no nikoi ne pravi nishto po vuprosa i sega v moq grad troyan po4vat hora masovo da izmirat ot rak .. dori i sled 20 godini towa dava otrajenie ..

 3. fen каза:

  Много ви благодаря този реферат ми изкара 6-ца по география :)

 4. rey каза:

  mnogo e tragicno za viscki nas :S

Остави коментар по "Трагедията в Чернобил – реферат"