Нюрнбергският процес – реферат


 Категория: Реферати


Нацистката пропаганда въздейства върху милиони германци с “теорията” за расовото им превъзхотство, изопачава представите им за добро и зло, за нормално човешко поведение и общуване, превръща ги в убийци, в роботи, готови да изпълнят и наи-престъпните заповеди. Повереме на втората световна война хитлеристите нарушават всички международни конвенции за отношението към мирното население и военнопленниците.
Не само заради близките на жертвите, но и като пример за назидание за бъдещите диктатори е било необходимо да се създаде Международен военен трибунал, който да разкрие цялата истина за нацисткия режим и за извършените престъпления.
Този трибунал за съдебно преследване на главните военнопрестъпници от страните от хитлерийската коалиция връчва обвинения на 24 подсъдими за:
 Заговор за вземане на властта, в остановяване на тоталитарен режим, в подготовка и водене на агресивна война
 Престъпления срещу мира
 Военни престъпления (убийства, изтезания, изтребления и др.)
 Престъпления срещу човечността
Процесът започва на 20 ноември 1945г. в Нюрнберг и завършва на 1 октомври 1946г. Светът изтръпва от разкритата истина за извършените в окупираните страни и в концлагерите престъпления. На скамейката на подсъдимите е елита на нацистката партия. Някои от тези убийци хленчат и се опитват да разиграват играта “аз не знаех” и да стоварят цялата вина единствено върху своя фюрер.
Присъдата “смърт чрез обесване” получават 12 от подсъдимите. Шефът на профсъюзите Лай се обесва в килияата си, а Гъоринг се самоубива с цянкалий. Труповете на егзекутираните са изгорени и пепелта е разхвърляна върху земята. Трима са осъдени на доживотен затвор ( Хес е в затвора до 1987г., и се самоубива на 93-годишна възраст), трима са оправдани (по-къстно осъдени по други процеси и лежат известно време в затвора). Останалите няколко са осъдени на различни срокове затвор.
Съдът признава за престъпни организации ръководния състав на нацистката партия, гестапо, службата за сигурност и СС части (около 600хил., души). Правителството, Главното командване и Генералния щаб са изключени от този списък (те са включени в следващи процеси).
В окупираните от западните държави зони са осъдени още няколко хиляди нацистки военнопрестъпници. За да се спасят от заслужено наказание много от тях получават възможност да избягат с предварително подготвени фалшиви документи в някои европейски и в много латиноамерикански страни с диктаторски режими и да си живеят богато.
В съветската окупационна зона са арестувани около 60хил., активни нацисти и са настанени не само в затвори, но и в бивши нацистки концлагери ( Бухенвалд, Заксенхаузен). Половината са съдени ( 138 смъртни и 14хил., с различни срокове на затвор присъди).
Главното значение на Нюрнбергския процес е, че за пръв път международен трибунал осъжда една антихуманна идеология.

Етикети: , ,

Този материал съдържа 403 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Нюрнбергският процес – реферат"