Есе – Човешко е да се греши, благородно е да се прощава


 Категория: Есета


Човек е създаден грешен и това е неговата естествена природа.По-лесно е да се греши,отколкото да се прости.Прошката е свързана с качества,които не са лесни за изпълнение и приложение.За да простиш трябва да загърбиш своето самочувствие и егоизъм,това е много трудно,защото човек вижда грешките на другите,а за своите си затваря очите и не ги признава.Както пише в Библията:,,…И защо гледаш съчицата в окото на брата си,а не внимаваш за гредата в твоето око…?”Трудно е когато трябва да простим и да признаем своите грешки,това е така,защото човек за да прости и да поиска прошка трябва да се смири и да признае пред себе си,че и самия той не е безгрешен.Много често човек си мисли,че е простил грешката или обидата на човека срещи него.Съзнателно изрича думата ,,прощавам”,но всъщност когато след време си спомни за тази обида,той продължава да носи огорчение в душата си.Това означава,че той не е простил истински,а се е заблуждавал.Да простиш означава да забравиш,да загърбиш грешката на другия без да търсим равносметка.
А малко хора биха могли да го направят.Ето защо прошката е божествено качество,трудно изпълнима от обикновения,земен човек.Много често човек си мисли,че е простил грешката или обидата на човека срещи него. Прошката е свързана с качества,които не са лесни за изпълнение и приложение. Съзнателно изрича думата ,,прощавам”,но всъщност когато след време си спомни за тази обида,той продължава да носи огорчение в душата си.Това означава,че той не е простил истински,а се е заблуждавал. А малко хора биха могли да го направят.Ето защо прошката е божествено качество,трудно изпълнима от обикновения,земен човек. Да простиш означава да забравиш,да загърбиш грешката на другия без да търсим равносметка.А малко хора биха могли да го направят. Прошката е свързана с качества,които не са лесни за изпълнение и приложение.За да простиш трябва да загърбиш своето самочувствие и егоизъм,това е много трудно,защото човек вижда грешките на другите,а за своите си затваря очите и не ги признава. Съзнателно изрича думата ,,прощавам”,но всъщност когато след време си спомни за тази обида,той продължава да носи огорчение в душата си.Това означава,че той не е простил истински,а се е заблуждавал.

Етикети: , ,

Този материал съдържа 335 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

4 коментара

  1. dima каза:

    вторият абзац се състои от поредица от няколко изречения, повторена три пъти. явно е станала грешка

  2. един каза:

    След запетая и точка се оставя прзно пространство – шпация …

  3. един каза:

    Какво е посланието?
    Това е само начало на есе …
    Ясното послание липсва – а то може да бъде само едно – колкото и трудно да е, човек трябва да прощава. Само това може да го освободи …

  4. един каза:

    Безбройните повторения ги виждате сами …

Остави коментар по "Есе – Човешко е да се греши, благородно е да се прощава"