Дрога – есе


 Категория: Есета


Когато човек е преуморен,има някакъв проблем или просто му е гадно, търси нещо, с което да се успокои. В този момент на помощ идва Дрогата. Естествено, това е решение само за някои. Това са хора,които нямат щастливи моменти в живота. Какво е първият път? Всички, които си милят, че се нуждаят от дрога си казват, че ще опитат само веднъж. Но след първия път, винаги идва втори, а след втория идва трети и т.н. Но няма значение колко пъти си опитал, важното е, че си направил тази грешка, която не може да се поправи. След време, ако един наркоман се излекува, ще види колко много е сгрешил, че е опитал. Но има и такива хора, които си остават завинаги подвластни на наркотиците. Така тях ги достига “черната гостенка”, наречена смърт.
По телевизията се дават игрални филми, в които се проследява живота на наркоманите. Хората, които нямат нагледна представа за наркотиците, виждат какво се случва заради това пристрастие.Не много отдавна гледах един филм с участието на Леонардо Ди Каприо в ролята на Джак. Разказваше се за един примерен ученик, който е в най-добрия отбор по баскетбол. Един ден, просто от любопитство, той и приятелите му решават да опитат наркотик. Харесва им и постепенно се пристрастяват към него. Когато Джак вече е изгонен от училище, от отбора, дори от собствената си майка, го приютява един бивш наркоман, вече се е излекуван Но в крайна сметка той успява да се измъкне от наркотиците. Един ден среща свой бивш приятел, който умира. Така той вижда каква огромна грешка е щял да направи, ако се е оставил в ръцете на дрогата.
Сред най- известните наркотици това е хероинът. Той се разработва още през 19 век като болкоуспокоявящо средство. Извлича се след химическа преработка на опиевия мак. Чистия хероин е бял прах, но продаваният на улицата наркотик съдържа значително количество примеси и обикновено е с кафяв цвят. Хероинът може да се смърка, пуши, вдишва при нагряване върху фолио или да се инжектира. Най- разпространено е венозното инжектиране поради бързото въздействие, по- трайния и мощен ефект. Другият известен наркотик е кокаинът. Той е бял прах, който се извлича от храста кока, разпространен в Централна и Южна Америка. И до днес местни жители дъвчат листата му като тонизиращо средство. Кокаинът започва да се употребява масово в Европа и Северна Америка след края на Първата световна война. Най- често кокаинът се смърка, по- рядко се инжектира, пуши или втрива във венците. Още един известен наркотик е марихуаната, но съществуват редица други.
Така, че освен във филмите, но в специални организации и комуни всички хора се опитват да покажат на целия свят колко вредни са наркотиците. Когато в училище ни говорят за тях, ние си казваме, че са безмислени приказки, но това не е така. Щом ни показват колко са вредни, то значи много хора са ги опитвали и са видяли, че това не е начинът за по- добър живот. Затова всички ние трябва да се опитаме с общи усилия, да победим този световен враг, наречен ДРОГА.

24.10.2002г.

Етикети: ,

Този материал съдържа 500 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Един коментар

  1. коки каза:

    страхотно есе тъкму ми трябваше с 500 думи благодаря на този които го е качил и написал много благодаря изкара ми шестица

Остави коментар по "Дрога – есе"