Реферат – Умението да слушаме


 Категория: Реферати


Дейвид и Елън се учат да работят с автоматичен трион в класа по дървообработване. Докато Господин Бартън демонстрира, Елън си мисли:
“Това ще е забавно. Ще мога да си направя поставка за стереото. Може би ще е най-добре да слушам внимателно, иначе нищо няма да разбера.”

Колко внимателно слушате? Как може да се научите да слушате по-добре?

В тази глава ще прочетете за:

• Разликата между чуване и слушане
• Различните цели на слушането
• Разликата между факт и мнение
• Обобщения, полуистини, подвежадащи сравневния, лични нападки, погрешни причинно-следствени връзки
• Начините да се стане по-добър слушател

Госпожица Дейвис, учителка по Английски, обяснява свързващите глаголи. Тя забелязва, че Бил не внимава. За да привлече вниманието му тя почуква с тебешир по черната дъска и тихо казва: “Унесе се, Бил, унесе се”. Бил се сепва и казва “ Да, госпожице Дейвис, и в УНСС, и в Техническия също…”
(Игра на думи: She quietly says”Board,Bill, board! Bill looks up surprised. He sits up and replies, “Yes, Ms Davis, very bored!” бел.прев)
Попадали ли сте някога в подобни ситуации? Не сте слушали, а се налага да знаете какво е било казано. В подобни ситуации може да се реагира по няколко начина. Може да се извините, че не сте слушали. Може да се престорите, че сте чули, въпреки че не сте, или може да се опитате да излезете от ситуацията като се опитате да свържите логически частите, които наистина сте чули.
Чуването на думите не е слушане. Слушането е активен процес. Предполага очите и ушите да имат връзка с мозъка. Когато полученото съобщение е непълно или неразбрано, обикновено се получава комуникационен срив.

ПРИЧИНИТЕ ДА БЪДЕМ ЛОШИ СЛУШАТЕЛИ.

Средно хората прекарват 63% от деня си слушайки. Въпреки това защо хората не са добри слушатели? Защо повечето хора запомнят само 25% от чутото? Има няколко възможни причини.
Една такава причина е отвличането на вниманието – разсейване заради своите мисли или заради външни причини. Обикновено за слушането няма втори път – каквото е казано не се повтаря, освен ако не е записано по някакъв начин.
Друга причина за невнимателното слушане може да бъде липсата на търпение. Някои хора губят търпението си когато не разбират добре това, което чуват. Ако не го разбират те спират да слушат и си мислят, “Защо да продължавам да слушам? Нищо не разбрах досега.”
Трета причина може да бъде нуждата да бъдем забавлявани. Някои хора са свикнали да бъдат постоянно забавлявани от телевизията например. Ако не се забавляват те си казват, “ Ако това не е интересно защо изобщо да го слушам?”

ЗАЩО ДА СЛУШАМЕ?

Слушането е като храненето. И двете сме практикували много време. Всъщност изобщо и не се замисляме как и защо ги правим. И двете са ни втора природа.
И все пак да размишляваме за слушането е важно. Като разберем процеса на слушането можем да да открием какво пропускаме ако не слушаме внимателно.

Информационно слушане

Това е най-често използвания вид слушане през целия живот. Слушаме за да се научим. Слушаме за факти и идеи. Искаме да знаем какво прави даден нов продукт. Искаме да знаем фактите зад дадена новина. Искаме да знаем пътя до новия парк. Често се нуждаем от съвет за решаването на проблем. Примерите са безброй. За по-голям период от време не можем да запомним всички факти, които сме чули. И въпреки това запомняме някои от тях. Като резултат постоянно придобиваме повече знания – днес знаем повече отколкото вчера.

Слушане за анализиране и сравняване

Вероятно сте слушали песента на любимия ви изпълнител стотици пъти. Когато чуете същата песен изпълнена от друг певец, без да осъзнавате започвате да сравнявате двете версии. В този случай сте по-заинтересовани да откриете различията в песните отколкото от самата песен и посланието, което носи. Тези различия могат да бъдат сила, ритъм или интонация. В други ситуации могат да се сравняват словесни послания.

Слушане за оценяване/преценка

Сериозна или весела беше историята, която чухте преди малко? Смешен или тъжен беше краят й? Едностранчиво или обективно е представена дадена новина? Всеки път когато срещнем един човек за първи път, или отидем на ново място, ние правим преценка. Така постъпваме и като чуем нещо ново или различно.
И все пак всички нови хора, ситуации и идеи изискват внимание и предпазливост. Изчакайте преди да отсъдите дали дадена идея не струва. Първо изслушайте цялата история или реч. Не спирайте да слушате само защото някои идеи, мнения, или факти се различават от вашите. Ако спрете да слушате никога няма да чуете “доказателствата” на новите идеи. Никога няма да научите нещо ново.

Слушане за отмора и забавление

Понякога можем да изкараме едночасова почивка само със слушане. След напрегнат ден в училище и няколко часа писане на домашни искаме да си отпочинем. Можем просто да включим телевизора и да изгледаме филм. Можем да слушаме музика, на живо или записана. Всички тези ситуации включват слушане, но слушане за отмора и забавление.

СЛУШАНЕ И РАЗБИРАНЕ НА ПРАВИЛНОТО ЗНАЧЕНИЕ

Комуникацията се осъществява когато се получават правилните значения на посланията. Въпреки това понякога е много лесно да схванем смисъла погрешно заради неточни или подвеждащи послания, някои от които са далеч от истината. Затова е много важно да можем да откриваме словесните “капани”.

Разликата между факти и мнения

“Баскетболният отбор загуби всички срещи през този сезон.” Това послание е факт. То може да бъде доказано. От друга страна, “Отборът не играеше много сериозно този сезон” е мнение. Мненията са послания, които не са доказани за верни или неверни. Проблемът е налице когато хората заявяват мненията си като факти. Когато слушате трябва винаги определяте дали дадено заявление е факт или мнение, и да решите дали да го приемете за истина или не.
Сами по себе си фактите и мненията са подвеждащи. Понякога те се появяват в едно и също изявление. Можем да отсеем някои от двойните изявления ако търсим ключови думи. Каза, каза че, предположи, или мисли са окачествяващи думи. Те предполагат изказването на мнение.
Например, “Сам каза, че НЛО идват от космоса.” Факт е, че Сам прави изявление. Това може да се докаже. Но това, което Сам изказва, е мнение. Окачествяващите думи са каза че. Тези думи правят цялото изявление да изглежда като факт, но все пак то съдържа мнение. Проверете дали можете да различите фактите от мненията:
• Елвис Пресли е най-популярният певец на 60-те.
• Майка ми смята, че Елвис Пресли е най-великият певец за всички времена.
• Хората, които карат колела се борят срещу замърсяването на въздуха.
• Днес много повече хора от всякога карат колело.

Обобщенията

Чували ли сте някой да казва, “Тинейджърите днес са мързеливи”? Това изявление е обобщение. Обобщението е изявление, което обвързва голяма група от хора или предмети заедно, като им приписва качества присъщи на някои от тях. Очевидно обобщенията са подвеждащи, но въпреки това хората ги правят много често. Лошото е, че обобщенията много често звучат правдоподобно. Ето някои примери:
• Тинейджърите са ненадеждни
• Всички мъже обичат футбола.
• Всички колежани са от богати семейства.

Полуистините

Полуистините са изавления, които казват само част от истината. Те са верни сами по себе си, но не разкриват всички факти. Представете си, че има боя за боядисване “Завинаги”. Телевизионна реклама казва, че къщите боядисани със “Завинаги” изкарват 10 години без нужда от ремонт. От друга страна, къщите боядисани не със “Завинаги” трябва да се пребоядисват на всеки 5 години. Въпреки, че фактите са налице, рекламата е подвеждаща. Повърхностите на къщите със “Завинаги” са направени да държат боята по-добре, И също тези къщи са подлижени на по-малко слънце и дъжд. Която и да е боя върху тези къщи би издържала по-дълго време. Ето е наколко примера за полуистини:
• Ученичка споделя, че нейната картина е на трето място на окръжно представяне. Тя пропуска да спомене, че общо участниците са били три.
• Филмов критик заявява, че даден филм е “невероятно забавен в началото, но краят е малко скучен.” По-късно реклама за филма казва само, че филмът е “невероятно забавен”.

Подвеждащи сравнения

Някои сравнения са подвеждащи, защото не сравняват еднакви неща. Те сравняват най-доброто от една група с най-лошото от друга. Такива изявления се наричат подвеждащи сравнения. Хората правят такива сравнения за да докажат, че първото нещо е по-добро. Понякога даже се правят сравнения на настоящи явления с вече минали – разбира се, без да се посочват настъпилите промени.
Пример: Кен иска пари от по-големия си брат. Брат му казва, “Когато бях на твоите години се справях с 25 цента на седмица.” Братът на Кен прави подвеждащо сравнение като пренебрегва времевата разлика – инфлацията е обезценила 25те цента до почти нищо. Ето и други примери за подвеждащи сравнения:
• По мое време всички вървяхме до училище. Защо и ти да не можеш?
• Братовчет ми в Минесота е колкото мен и има снегоход. Защо и аз да нямам?

КОГАТО ГЛЕДАНЕТО Е ЧУВАНЕ

Като се приберете вкъщи днес, включете телевизора, но махнете звука. Проверете дали можете да разберете за какво се говори. Някои хора, особено тези със слухови проблеми, могат да разберат за какво се говори като четат по устните. Това е способността да се разбират казаните думи чрез наблюдение на движенията на устните, устата, челюстите, лицето и жестовете.
Ако се опитате да четете по устните като гледате телевизия без звук, ще се убедите, че това е много трудна задача. Например около 60% от звуците в английския език са или трудно забележими или изобщо не се различават. Други звуци като бит, пит и мит изглеждат едни и същи, но звучат различно.Също хората казват около 13 речеви звука в секунда, а окото може да възприеме само около 10.
Александър Бел, който е добре познат като изобретателя на телефона, е бил учител и разпространител на четенето по устни през целия си живот. Той бил убеден, че този начин на четене и разбиране на думите ще освободи глухите хора от изолацията, в която живеят, като им даде жъзможност да общуват с всеки.
Отдадеността на Бел се подаразбира от факта, че майка му и жена му са оглушели в ранна възраст. И даже изобретяването на телефона е възникнало при екперименти за слухово ограничени хора. На 70 годишна възраст Александър Бел пише, “Признанието за моята работа свързана с обучението на глухи хора винаги ме е удовлетворявало много, даже повече от опитите ми с телефона.”
Разбира се, слухово обременените хора не са единствените, които използват четенето по устни. Замислете се следващия път когато разговаряте с някой и самолет прелети ниско над вас, или когато някой приятел се опитва да ви говори в претъпканата и шумна дискотека.

Разпознаване на личните атаки

Барт и Тина са претенденти за Президент на Студентския съвет. Барт не намира нищо лошо в идеите на Тина и затова я напада лично. Личните атаки като тези се наричат ad hominem arguments. Тези забележки целят загубата на доверие в идеите на човека, срещу който са насочени. Ето и някои примери:
• Той е толкова млад, че не знае за какво говори.
• Тя е живяла в този щат само месец. Как може да знае нещо за хората, които се кандидатират за губернатори?

Разпознаване на погрешни доводи

Част от отговорността като слушатели е да анализираме какво сме чули. Постоянно се налага да вземаме решения на базата на чутото. Затова бъдете мислещи слушатели. Не вярвайте на всичко, което сте чули.
Особено внимателни трябва да бъдем когато слушаме изявления, които имат за цел да ни убедят. Добрите оратори понякога ни дават аргументи, които изглеждат факти, но всъщност те прокарват мнения или ни подвеждат с погрешни доводи.
Има много методи, които целят да убедят слушателите с аргументи и доводи далеч от правдоподобните. Следващите примери показват това.

Трупане на картите /Card Stacking/ Оратор, който “трупа картите” изглежда, че представя всички доказателства, но всъщност той представя само онези факти, които подкрепят неговата или нейната позиция. Съмнения за “трупане на картите” се появяват когато ораторът подкрепя нещо много силно и не споменава никакви недостатъци на идеята, и не отбелязва никакви положителни качества на алтернативата.

Да се качиш на сватбарския файтон /Bandwagon/ При тази техника ораторът те предразполага “Да се качиш на сватбарския файтон” като се присъединиш към голяма група от хора вече подкрепили идеята. Това се случва когато телевизионна реклама се опитва да ви убеди, че трябва да употребявате определен вид шампоан, защото всички най-красиви актриси го използват.

Заслепителна мъгла Тази идея е толкова обширна, че всеки е съгласен с нея, но никой не е напълно сигурен какво всъщност означава. Политикът казва, че той стои зад “закона и реда”. Ние също се съгласяваме, нали? Никой друг, а престъпникът стои зад престъплението! Но може би ще открием, че разбираенто на политика за “закон и ред” е много различна от нашите. Добрият слушател се опитва да погледне зад широко поставената идея и да разбере какво наистина се има предвид.

Non Sequitur Този латински израз означава “не следва”.
Оратор се бори за президентско място в класа. Той казва, че вие трябва да гласувате за него, защото той е бил страхотен капитан на отбора миналия сезон. Това просто “не следва”, защото добрият капитан не е непременно добър президент на класа.

Разпознаване на причинно-следствените връзки

Прочетете тези две изречения:
1. Изпускам вазата.
2. Вазата се пръска на парчета на земята.

Вазата беше счупена, защото аз я изтървах на земята. Следователно фактът, че изтървах вазата, и че вазата е счупена са в причинно-следствена връзка.
Но понякога събитията се представят в подобна причинно-следствена връзка, а всъщност не са.

Погледнете тези две изречения:
1. Боб започна да чете Нюзлайн.
2. Боб направи списъка с имената на загиналите.

Тези две събития са свързани по време, но не са задължително причина и резултат. Само защото едно събитие следва друго не означава, че първото е причина за второто.
Слушайте внимателно за изявления с причинно-следствени връзки. Те звучат много правдоподобно ако не помислите добре за казаното.

ВАШ РЕД Е…

1. Какво смятате, че ще се случи във всяка от тези ситуации? Обяснете защо слушането е важно за всяка една от тях.
А. Майка казва на сина си какво трябва да свърши преди да отиде да играе футбол.Докато майката говори, момчето вижда по-малката си сестра в другата стая, която се опитва да го разсмее като прави гримаси.
Б. Учителят по дървообработване говори за правилата за безопасност. Една от ученичките е работила при баща си в неговия цех за мебели през последните две лета. Тя е запозната с с повечето от машините.

2. Посочете “капаните” в следните изявления.
А. “Сестра ти трябва да се справи лесно щом и моята го направи без трудности.”
Б. “Всички на Хавай могат да танцуват.”
В. “Миналата седмица видях лодка прикрепена върху колата на Хендерсънс – сигурно са спечелили някакав конкурс.”
Г. “Трябваше да имам отличен на проекта. Наистина се постарах много.”
Д. “прятелят ми казва, че Пумите са най-добрия отбор в щата.”
Е. “Мария не е достатъчно талантлива за главната роля. Мисля, че косата и е много къса.”
Ж. “Новата книга на г-н Робъртсън е … страхотна.”
З. “Не виждам защо не се присъединиш към клуба като всички останали.”

ДА СТАНЕМ ПО-ДОБРИ СЛУШАТЕЛИ

Да забравим старите навици и да изградим нови изисква време. Не можете да станете добри слушатели за една нощ. Но можете да започнете да работите върху различно нещо всеки ден. Така постепенно, но постоянно ще подобрявате уменията си. Ето някои предложения, които ще ви помогнат.

Подгответе се да слушате

Ако искате да чуете и разберете всичко, което говорителят иска да каже, трябва да се приготвите предварително. Например, ако искате да говорите за нещо важно с приятел, ще е подходящо ако изберете тихо и спокойно място. Или, ако искате да чуете всичко, което лекторът казва, ще е добре ако пристигнете навреме на лекцията.
Друга важна предпоставка за добро слушане и разбиране е времето, което смятате да отделите. Ако знаете, че предстои цял ден да слушате с напрегнато внимание, то добра подготовка ще бъде ако сте се наспали добре предишната нощ. Също и лека закуска би подобрила значително съсредоточаването.
Тези малки съвети за подготовка за слушане могат да ви помогнат да осъзнаете колко важно е слушането, и в същото време как разконцентрирането и липсата на подготовка могат да попречат на разбирането. Подготовката е сравнително проста, но добрата концентрация е достатъчно трудно постижима и без да си пречим допълнително като сме гладни, изморени или неразположени.
По-нататъшни подготовки за лекция, спектакъл или други по-формални събития, ще направи слушането по-леко ако изберете място, от което можете да виждате и чувате говорителя добре. Когато се настаните, отсранете всичко, което ще ви отклонява вниманието. Не оглеждайте стаята. Не обръщайте внимание на хората, които могат да ви отвличат вниманието от това, за което се говори. Постарайте се повече ако не се интересувате от темата. Понякога ще се налага да отговаряте на въпроси в края. Ако е така, пригответе си нещо за водене на бележки.

Слушайте за основната идея

Активните слушатели разбират много повече от пасивните. Опитайте се да разбирате какво говорителят се опитва да ви каже. Основната идея е главната мисъл на това, което говорителят иска да каже. Понякога в разговорите и неформални ситуации основната идея е трудно различима, но активните слушатели могат да ви помогнат да я откриете.
При формални ситуации основната идея е често включена в увода. В първото изречение говорителят може да ви каже какво и как ще се прави. Не изпускайте това.Разбирането на основната идея ще ви помогне да разберете останалата част.
Основните идеи могат да се представят по ралични начини. Ето някои примери:
• Тема. “ Вярвам, че слънчевата енергия ще бъде основният енергиен ресурс на света.”
• Аксиома. “ Медът ще привлече повече мухи от оцета.”
• Цитат. “ Х.Г. Уелс е казал, “Миналото е началото на началото.”
• Въпрос. “Обичаш ли филми на ужасите?”
• Аналогия. “малките деца са като обувки за тенис. Те са винаги под ръка, винаги мръсни, но много удобни.”
• Личен пример. “Тази сутрин видях 5 кутийки, 3 бутилки и 4 смачкани хартиени отпадъка на училищния двор.”

За да бъдете активен слушател се опитайте да следите основната мисъл като слушате за примери, когато говорителят се отклонява от темата. Също бъдете с повишено внимание когато сякаш говорителят “никога не стига до темата.” Активното слушане ще ви помогне да разберете основната идея.

Слушане за подкрепящи детайли

Слушайте първо за основната идея. След това внимавайте за аргументи, които изясняват основната мисъл. Това са подкрепящите детайли. Те могат да бъдат всякакви – факти или вярвания. Преходни думи като освен това, все още, при това могат да ви помогнат да откриете новите идеи. Някои говорители използват думи като например за да подкрепят идеята си с пример. Други използват класификации като първо, второ, трето, и последно за да подчертаят основните моменти.Слушайте внимателно за такива думички, защото те ще ви помогнат лесно да разпознаете поддържащите детайли.

Свързващи уводи и заключения

В неформални разговори можете да задавате въпроси или да перифразирате казаното за да сте сигурни, че сте разбрали идеята. Например, ако приятел ви каже, че не е взел изпита по математика, вие можете да го попитате какво означава това и какви ще са последиците. Означава ли това, че трябва да повтаря класа? Или няма да може да дойде на летния лагер? Или трябва да ходи на лятно училище? Може да задавате въпроси по основната идея, за да стигнете до заключение.
Във формалните ситуации основната идеяе често повтаряна и перифразирана в края. Тва се прави с цел затвърждаване на основната позиция по проблема. Например, говорителят можа да започне с въпрос и да завърши с отговор. Може да се започне така: “Чудели ли сте се какво поражда…?” А след това в края, “причините, които пораждат… са …” Важно е да се слушат заключителните изречения. Те трябва да бъдат подобни или същите на основната идея. Ако са същите, ще сте сигурни, че сте я разбрали.

Разпознаване на контекстните връзки

Чували сте често, “Думите ми са взети от контекста. Нямах предвид това, което се подразбира.” Контекстните връзки включват всичко преди, по време на и след изявлението. Те също включват вербални, невербални и гласови послания. Както сте забелязали в предишните глави, съвсем малък жест може да промени значението на вербалното послание. Следователно, когато идеята е извадена от контекста, тя се променя по значение от човека, който я повтаря. Например, забележете как значението на това послание се променя, когато се извади от контекста.

Извън контекста: Той каза, че няма да ти помогне с домашното.
В контекста: Той каза, че няма да ти помогне с домашното, защото има заушка и е много заразно.

Контекстните връзки могат да бъдат много полезни. Чрез контекста може да разберете думи, които не знаете. Например, ако някой каже, “На пазара хората днес продаваха ябълки, ананаси, манготини и банани…” И без да знаете какво е манготини може да се досетите, че това е вид плод. Контекстните връзки помагат за по-доброто разбиране на целия текст.

Водете записки

Когато е възможно воденето на записки помага за концентрацията, определянето на основните о подосновните идеи. Например, говорителят казва, че има три причини за нещо. В записките могат да се използват римски цифри за номериране на тези три причини. След това могат да се посочат детайли за всяка една причина. И все пак записките могат да дадат само едно структурно описание.
Някои хора не могат да водят добри записки – пропускат важни факти като имена и дати. Дръги хора, обаче, също не могат да водят добри записки, но поради противоположната причина – те пишат прекалено много. Нужно е да се записват само тези факти, които са необходими да се запомни най-важното. Записките не могат да включат всичко, тяхната роля е само да опреснят паметта.
Следващия път когато пропуснете да чуете нещо, спрете и помислете за него. Какво се случва? Защо спряхте да слушате? За какво си мислехте през това време? Помогна ли ви някоя дума да се сетите за нещо друго? Успя ли някакъв шум или движение да ви отвлече вниманието? Ако можете да откриете причината, можете и да я коригирате. Ако я поправите, вие сте на път да станете по-добри слушатели.

ВАШ РЕД Е…

1. Сигурно сте играли играта “Развален телефон.” Някой казва нещо на човека до себе си. Той от своя страна казва на съседа си какво е чул. Посланието преминава през всички в групата и най-накрая последният казва какво е чул, а първият казва какво е казал. Изиграйте тази игра. Дискутирайте какво се случва с посланието. Променя ли се основната идея и подкрепящите детайли?
2. Изберете си партньор. Единият от вас ще търси непознати думи в речника. Използвайте тези думи в разговора си. Дайте възможно най-много контекстни връзки. Когато приключите, задайте въпрос на партньора си за да видите дали е слушал внимателно и е разбрал значението на думата от речника.

ПРЕГЛЕД НА ГЛАВА 4

Обобщение

Тази глава дискутира слушането като важен елемент на добрата комуникация. Целите на слушането е да събира информация, да анализира и сравнява, да преценява и отсъжда, да развлича и забавлява.
По-добър слушател се става като сте достатъчно внимателен да забелязвате грешки като представяне на мнения като факти, обобщения, полуистини, подвеждащи сравнения, лични нападки, и погрешни причинно-следствени връзки. Можете да станете по-добър слушател ако се подготвите, слушате внимателно за основната идея и подкрепящите детайли, свързващите уводи със заключенията , да разпознавате контекстните връзки, и да водите бележки.

Най-важните елементи на ефективните умения на слушател

1. Различаване на фактите и мненията.
2. Разпознаване на обобщенията.
3. Улавяне на всички полуистини в изявленията.
4. Откриване на подвеждащи справнения.
5. Разпознаване на личните нападки.
6. Откриване на погрешни доводи, особено когато говориртелят се опитва да ни убеди в нещо.
7. Разкриване на грешни причинно-следствени връзки.
8. Подготовка за слушане чрез повишаване на концентрацията.
9. Откриване на основната идея на изявленията.
10. Определяне на поддържащите детайли и връзки със заключенията след откриване на основната идея.
11. Използване на контекста за разбиране на непозната дума или фраза.

Речник

Използвайте думите в изречения.
Ad hominem arguments
Причинно-следствени връзки
Контекстни връзки
Факт
Обобщение
Полуистини
Основна идея
Подвеждащи сравнения
Мнение
Подкрепящи детайли

Въпроси за преговор

1. Дискутирайте и обяснете защо някои хора са лоши слушатели.
2. Избрйте четири причини за слушането.
3. Определете вида слушане, който използвате най-много. Обяснете защо.
4. Дайте пример за факт и мнение.
5. Дайте определение и пример за обобщение.
6. Дайте определение и пример за ad hominem argument.
7. Избройте няколко неща, които можете да направите за да се подготвите за слушане.
8. Опишете някои от начините, чрез които основната идея на реч може да бъде представена.
9. Назовете шест неща, които могат да ви помогната да станете по-добри слушатели.

Дискутирайте със съучениците си

1. Какво може да отвлече вниманието ви в следните ситуации? Как може да се справите с това?
В класната стая
На театрална постановка
Вкъщи
2. Разкажете за поне две ситуации от вашия опит, при които слушането е била много трудно. Дискутирайте техники, които е можело да ви помогнат да слушате по-добре.
3. Определете причините за слушане във всяка от ситуациите. Дискутирайте причините в клас.
a. Режисьорът на театрална пиеса кара един от служителите в театъра да отиде във фоайето по времето на антракта и да слуша какво хората ще кажат за пиесата.
b. Тим се грижи за тригодишната си сестра, която играе в задния двор. Тя влиза в стаята и казва, “Има скакауец навън, който издава странни звуци.” Тим я пита какво е скакауец, а тя започва да обяснява.
c. Марджи влиза вкъщи и чува братята си да спорят. Тя ги пита за какво спорят, а те и дават различни обяснения.
4. Кои от следните изявления са верни причинно-следствени връзки. Обяснете и дискутирайте отговорите си в клас.
a. Марти не ме харесва, той не дойде на моето парти.
b. Джеф започна да посещава уроци по китара и сега много повече деца сядат с него на обяд.
c. Скоро ми извадиха зъб и не мога да ям нищо твърдо.
d. Този фотоапарат е много скъп и сигурно прави много хубави снимки.

Критично мислене

1. Разбиране: Направете разлика между някой, който сериозно слуша политически дебат и някой, който само го чува. Дайте примери за това как всеки от слушателите ще реагира на кандидатите и на техните послания.
2. Анализ: Умението да се слуша внимателно е важно в много професии. Дайте примери за две такива професии. Анализирайте ролята на доброто слушане във всяка от тях.

Упражнения

В клас

1. Измислете нещо, което не е много познато на хората в класа. (Примери могат да бъдат смяна на гума на кола, правене на хляб, поправяне на спирачките на велосипед, готвене в микровълнова фурна) Нека тези неща имат поне четири стъпки. Споделете с класа тези стъпки и след това изберете някой, който да ги повтори. Ако някой не може да повтори някоя стъпка, разберете защо. Обясненията ли са били дълги или сложни? Разбъркани или неясни?
2. Хората могат да мислят почти пет пъти по-бързо отколкота да говорят. Заради това понякога знаем какво ще бъде казано. Изпробвайте това като пуснете запис на своите съученици и спрете по средата на записа. Накарайте съучениците си да напишат какво според тях ще е продължението. Прочетете на глас някои предложения и пуснете останалата част от записа. Вярни ли са предложенията?
3. Научете как говорител може да реагира на публика от лоши и съответно добри слушатели като прочетете малък пасаж пред класа. Направете това два пъти. При първия прочит публиката трябва да изглежда вяла и незаинтересована, а втория да се интересува живо от текста. Разкажете как се чувствате при двата случая. Нека и публиката да сподели своите впечатления.

Извън клас

1. Слушайте реклами по радиото и телевизията, и разгледайте няколко вестници и списания. Оптайте се да намерите всички четири вида погрешни доводи изброени в тази глава. Записвайте резултатите.
2. Представете си, че учителят по англииски ще изнася лекция за мистериозните истории. Избройте всички начини, по които можете да се подготвите за лекцията.
3. Напишете раклама или малка реч, с която да убедите хората в мнението си по даден въпрос. Използвайте поне два вида грешни доводи.
4. Отидете на най-тихото място, което знаете. Забележете колко много различни звуци откривате и как преди изобщо не сте ги чували.

Проект

Заедно с още някой открийте кои са вашите представители в местното или държавното управление. Изберете си един представител и тема, по която искате да знаете мнението му. Темата трябва да е важна за обществото. Пишете или се обадете на този представител и намерете информация по тази тема.
Когато получите тази информация прочетете я един на друг. Можете ли да откриете примери за грешни доводи? Кога е по-лесно да ги откриете – при четенето или слушането? Защо? Напишете своите експерименти и изводите, които сте направили, и ги представете на класа.

Етикети: , , , ,

Този материал съдържа 4,457 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Реферат – Умението да слушаме"