Курсова – Чуждестранни инвестиции в област Ловеч


 Категория: Курсови работи


I.Характеристика на област Ловеч

Област с административен център гр. Ловеч е включена в Северен Централен Район за Планиране(СЦРП). От административна гледна точка включва общини: Ловеч Априлци, Летница, Луковит, Троян, Тетевен, Угърчин и Ябланица.Разпределението на общините и населението е неравномерно. Населението е 163 342 жители.

Като водещи икономически отрасли за областта се очертават производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, шивашка промишленост,прозводството на машини и обурудване и производството на дървен материал и изделия от него. Частният сектор заема 98 % от преработващата промишленост. Общините Ловеч и Троян участват с 80% в преработващата промишленост на областта. Водещи проблеми в този отрасъл са:
1. Липса на пазари и недостатъчна реклама в чужбина
2. Ниско качество на произвежданата продукция, не се работи достатъчно много по въвеждането на стандартите за качество, за околна среда и за безопасни и здравословни условия за труд
3. Липса на достатъчно квалифицирана работна ръка
4. Липса на иновации и модернизация
5. Недостиг на инвестиции
6. Ниско заплащане и липса на мотивация
Икономическото развитие на област Ловеч по показател – произведен БВП на човек от населението е под средното за страната.Налице са остарели и енергоемки технологии и оборудване в предприятията.Ниска е степента на автоматизация на производствените процеси.Това води до невъзможност за увеличаване на добавената стойност и до ниска конкурентоспособност на производствените предприятия.
Фирмите се нуждаят от цялосто представяне: прозводствени площадки, мощности, човешки ресурс и др. за да се търсят възможности за коопериране с чужди фирми.

II.Същност на инвестициите.Чуждестранни преки инвестиции.
Рационалното управление на парите е основа на всяка икономическа дейност,доказателство за възвращаемостта на бизнеса. То е свързано с вековния стремеж на индивидите да влагат парите си в активности,които носят повече пари и увеличават богатството си, а увеличаването на богатството е изражение на растежа на националния продукт и свидетелство за просперитета на икономиката.В центъра на процесите по създаването на продукта и богатството обаче винаги стои една съвкупност от техники, която предопределя движението на парите между икономически агенти и обуславя растежа на измереното с тях богатство- съвкупност, носеща названието инвестиции. Тя подсказва, че парите се влагат с цел нарастване на капиталите и създаване на условия за увеличаване на производсвото, заетостта и стабилността на бизнеса, което обединява в себе си всички измерения на рационалното управление на парите.
В общия смисъл на думата инвестиция е всяко влагане на пари, което гарантира определена възвращаемост, покрива основната сума и очакваната печалба(загуба) – възвращаемост, която е съобразена с отделните разновидности на риска и условията, при които те се появяват. Инвестирането има за основа формирането и управлението на портфейл от активи, в което важно значение има определянето на риска, реалната диверсификация на ценните книжа и капиталовите инвестиционни решения.
Понятието „инвестиция” е често срещано не само в специализираната икономическа литература, но и в речта на хора от всякакви професии и социални прослойки. Напълно обяснимо е богатството от определения за същността на инвестициите в икономическата литература, създадедо от специалисти в различни области, като: микро и макроикономисти, мениджъри, финансисти, юристи и др. Поради разнообразието от определения за същността на инвестициите съществуват и различни класификации.
В зависимост равнището и източниците инвестициите биват:
А) международни, чуждестранни – вложения на финансови средства в определени обекти – предприятия, обособени части от тях, за ново строителство или разширения; в банки, недвижимо имущество, ценни книжа, патенти, лицензи.
Б) вътрешни, местни инвестиции – в различни отрасли на публичния сектор на икономиката в страната. В зависимост от сектора в страната местните инвестиции биват:
- реални – влагане на парични средства в реални сектори ново строителство, нова техника
- финансови – влагане на средства и рессурси във финансовата сфера главно за закупуване на ЦК, акции и облигации
В) в зависимост от направлението на инвестиране и връзката на инвестициите с предмета на дейност реалните инвестиции биват:
- преки – имат пряла връзка с изграждането или разширяването на основния обект и основния предмет на дейност
- съпътстващи – тези, които осигуряват пътища, необходими за ефективното функциониране на основните обекти
- взаимосвързани – необходими за да функционира прекия обект
Г) в зависимост от направленията на активите в предприятието:
- инвестиции в дълготрайни активи на фирмата
* обекти в дълготрайни материални активи (ДМА) – (сгради, материални активи)
* инвестиции в НМА
* Патенти – право на собственост; лицензи – право на ползване на дадено откритие; know – how
* инвестиции в материални активи
- инвестиции във финансови активи
* съучастия и дялове в други предприятия – под формата на дългосрочни инвестиции
* акции и облигации
* инвестиционни имоти
Според Националния Статистически Институт чуждестранна пряка инвестиция е всяко вложение, което включва дългосрочни отношения, отразяващи дълготрайния интерес на резидент на чуждестранна икономика (чуждестранен пряк инвеститор) в предприятие – резидент на българската икономика (инвестиционно предприятие). Пряката инвестиция включва както първоначалната трансакция между двата субекта, така и всички последващи трансакции между тях.
Чуждестранен пряк инвеститор е инвеститор – резидент на чуждестранна икономика, който е извършил пряка инвестиция в българско предприятие, осигуряваща му определено влияние при управлението на предприятието. Инвестиционно предприятие е предприятие – резидент на българската икономика, в което чуждестранният пряк инвеститор е направил инвестиция, осигуряваща му право на влияние при управлението.
Принципните условия за чуждестранните инвеститори са:
Равнопоставеност на български и чуждестранни субекти;
Приоритет на действие на международните споразумения, в случаите когато те предвиждат по-благоприятни условия за извършване на стопанска дейност от чуждестранните лица;
Неограничен размер на чуждестранното участие в регистрираните в България форми на стопанска дейност.
Една икономика на дадена страна не може да функционира нормално без чуждестранни инвестиции, които да спомогнат за влизане на капитали, ресурси, производствени мощности и ноухау в страната, където се инвестира. Основните форми и методи за осъществяване на преки задгранични инвестиции са: приватизация; смесено дружество; консорциум; капиталов пазар; инвестиция на зелено; допълнителна инвестиция отвън в съществуващо предприятие в чуждестранно участие и др. . Всеки метод има своите предимства и недостатъци.
III.Роля на преките чуждестранни инвестиции в икономиката
Според Декларация, приета от Конференцията на Обединените нации по въпросите на търговията и развитието, преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са инструмент, който спомага за инеграцията на икономиките на ниво производство в глобализиращата се световна икономика. Това става чрез осигуряване на много активи, като капитал, технологии, управленски потенциал, умения и достъп до чужди пазари. ПЧИ стимулират изграждането на технологични капацитети за производство, иновации и предприемчивост в рамките на по- добре развитата местна икономика, като в същото време стимулират връзките между субектите.
ПЧИ са основен източник на икономически растеж в България чрез прякото им въздействие върху брутния вътрешен продукт (БВП), разкриване на нови работни места и стимулирането на трансфера на технологии, управленски и организационни знания.
Общо инвестициите в основен капитал в България през 2008 г. са били 21.8 млрд. лв. според предварителните данни на НСИ за националните сметки. ПЧИ са били в размер на 49% от финансирането на общите инвестиции в страната. Нещо повече, ПЧИ са били 16% от брутният вътрешен продукт за изминалата година. Въпреки че е трудно да се каже каква част от ПЧИ са допринесли за икономическия растеж, важната им роля е в увеличаването на капитала на разположение на бизнеса в България. Следователно, тяхната роля е по-скоро е в подкрепа на дългосрочните възможности за растеж на БВП и производителността в икономиката.
Видими (преки) ефекти върхи икономическото развитие
увеличен капитал
увеличен потенциал за стопански растеж
увеличена производителност
увеличени реални доходи
увеличена обща заетост
увеличен обем на международната търговия
увеличени цени на имотите
Непреки ефекти
увеличен внос и дефицит по текущата сметка на платежния баланс
увеличен конкурентен натиск
увеличен натиск за подобрение на бизнес средата
ПЧИ водят до ефектите, които са известни от натрупването на капитал в икономиката. Те допълват местните спестявания в захранването с ресурс на инвестиционните начинания. Затова за тях не е необходимо да говорим отделно от инвестициите като цяло. Преките макроикономически ефекти на инвестициите са подробно изследвани и в редица случаи дори измервани като степен на значимост и въздействие. Известно е, че увеличението на капиталът е свързан с увеличена икономическа активност и доходи. С това са свързани и други ефекти като динамиката на цените на имотите и други активи.
IV.Чуждестранни преки инвестиции в област Ловеч
Най-важният приоритет в дейността на областната и общинската администрация е създаване на условия за привличане на местни и чуждестранни инвестиции и разкриване на нови работни места. В община Ловеч е разработена Програма за създаване на условия за привличане на инвестиции.Изпълнението на мерките залегнали в нея е насочено към постигане на нова и трайна качествена характеристика на условията за инвестиране.
През 2006 г. е приет Стратегическите план за развитие на Сдружение за насърчаване на икономическото развитие на област Ловеч за периода 2006 – 2008 година. Според него за изграждането на стабилна регионална икономика и за поддържането на нейното устойчиво развитие голямо значение би имало целенасочените усилия по посока на привличане на инвеститори и промоция на региона. Популяризирането на региона и изграждането на атрактивен имидж с акцент върху потенциала и наличните ресурси ще дадат възможност да се привлича вниманието на потенциални инвеститори. Това може да стане чрез създаването на инвестиционен профил на областта и използване на различни инструменти за неговото разпространение. Целенасочените усилия за презентиране предимствата на региона на форуми в страната и чужбина ще допринесат за по-добрия маркетинг на региона и привличане на инвестиции.
Ако проследим динамиката на чуждестранните преки инвестициите(ПЧИ) в област Ловеч 1995-2001г. ще се отчете пик на инвестициите през 1997-1999г. и драстичното им намаляване през 2000-2001г. повече от 5 пъти.
Четирите области от Северен Централен район за планиране(Габрово,Ловеч,Русе и Плевен) са сред 10-те водещи области в България, привлекли най-много чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор.

Привлечени чуждестранни инвестиции през 2006г. по области за планиране на СЦРП

Фиг.1
От фиг.1 се вижда че най-привлекателна за чуждестранни инвестиции е област Габрово,а област Ловеч губи позиции и бележи спад по отношение на ПЧИ.
През последните 5 години по данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в България нарастват, което се съпровожда и от нарастване на същите в Северен централен район и област Ловеч(виж табл.1 и фиг.2).Докато през 2002г. привлечените чуждестранни инвестиции възлизат на 38834 щатски долара,то през 2006г. те вече са 84845 щатски долара.Делът на преките чуждестранни инвестиции през 2006г. в област Ловеч представлява 14,6 % от общия дял за СЦР

Изображение

Чуждестранните преки инвестиции в област Ловеч преставляват едва 0,68 % от тези за страната.Спрямо областите от СЦР, област Ловеч е на последно място с общо реализирани чуждестранни преки инвестиции 84845 хил. USD, което съставлява 14,6% от общите за района. Качеството на човешките ресурси и относително ниските средни месечни работни заплати все още са основните стимули за чуждестранните инвеститори. Освен това инвеститорите предпочитат да инвестират в региони с по-добре развита инфраструктура, квалифицирани човешки ресурси и с по-лесен достъп до пространството за обслужване (летища, пристанища, гранични митници).От друга страна,системата на данъчни преференции е твърде малък стимул за инвеститорите в Ловешка област.Това налага създаването на допълнителни предпоставки, формиращи привлекателност на чуждестранните инвеститори в региона. Чуждестранните инвестиции в областта са съсредоточени главно в община Ловеч.
През последните години в общината е осъществена португалска инвестиция в шивашката промишленост – “Вестиконфекс интернасионал” ООД, специализирана в производството на конфекция.
В мебелната промишленост 100% холандско участие има в дружеството “Белсма Фърничър” ЕООД, произвеждаща масивна мебел за дома и офиса.Инвестицията е в размер на 2 435 125 евро. Открити са 75 нови работни места. Фирмата предвижда до 2010 година да инвестира още 7 444 000 евро и открие още 85 работни места.
Независимо от кризата чужди инвеститори проявяват голям интерес към Ловеч в последно време.На 11.05.2009 е направена първа копка за изграждането на автомобили край ловешкото село Баховица. Там една от най-големите частни китайски компания Great Wall съвместно с „Литекс моторс“ ще построи производствена база за български коли. Първоначалната инвестиция в автомобилния гигант ще е 80 млн. евро, а на по-късен етап тя ще надхвърли 300 млн. евро. В него ще работят до 1800 души, от тях до 400 ще са чуждестранни експерти от Германия, Япония, Южна Корея, Китай и Италия. Един от най-големите специалисти по дизайн на “Мерцедес” – 61-годишният немец проф. Харолд Лешке, е назначен за главен мениджър на компанията “Литекс Моторс”. Очаква се производството на първата серия автомобили SUV с името Hover да започне в края на 2010 г., а броят на работните места да достигне близо 3000 души.Идеята е основните кадри в завода да бъдат подготвяни по програми на Механотехникума в Ловеч и на Техническия университет в София с цел осигуряване на квалифицирани български специалисти в областта на автомобилното машиностроене.
Американската фирма “Американ стандарт” е инвестирала в закупуването на 100 дка общинска земя за строителство на завод на санитарен фаянс. Въпреки придобитата собственост върху земята фирмата не е предприела по-нататъшни действия за инвестиране в строителството на завода.
Австрийската фирма „Била” е открила през февруари 2007 година в Ловеч хипермаркет, като вложените инвестиции са за над 6 528 000 лв. Открити са 95 нови работни места.
На територията на гр.Ловеч работи фуражният завод „Бонмикс“ ЕООД, който е френско-българско дружество,създадено през 1997 г., лицензирано за производство на комбинирани фуражи и фуражни добавки. Почти всички предприятия, както и община Ловеч разполагат със свободни терени подходящи за развиване на стопанска дейност. Същите при проявен интерес от страна на наши и чуждестранни инвеститори, могат да бъдат отдавани под наем или продавани.
Голяма словашка фирма също е набеляза терен край града за изграждане на цели два завода за медицински консумативи. Вложението само на първия етап ще е 120 млн. евро.
Според задгранични специалисти, околностите на Ловеч предлагат изключително добри възможности за развитието на разнороден бизнес.
Община Априлци през последните няколко години до този момент е получила редица чуждестранни инвестиции от различни източници.
Швейцарското правителство чрез:
- Фондация “Болкан Асист” (бившото “Интер Асист”) – за строителството на новата болница в гр. Априлци, кв. Ново село, за мандрата за производство на млечни изделия в гр. Априлци, кв. Видима; получено е обзавеждане в Дом за стари хора, поликлиниката и др.;
- Фондация “Карл Попер” – с предоставените средства е преустроен покрива на новата болница от плосък в скатен;
- Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. С предоставените средства са реализирани 5 проекта предложени от Общински форум – Априлци, в т.ч. Интернет център – Априлци, детска площадка в кв. Острец, еднократно провеждане на фолклорен фестивал “Искри от миналото”, карнавал и др.
Европейската общност е предоставила средства и е реализиран проект “Приносът на централното отопление с биомаса за устойчиво регионално развитие ” – БИОДИСТ на стойност 533 хил. евро. С пускането на обекта в експлоатация е осигурено централно отопление на основното училище и професионалната гимназия в центъра на гр. Априлци, поликлиниката, сградата на общинска администрация и др.
Германският технически център (ГТЦ) – София към Немското посолство е предоставил средства и е реализиран проект “Изграждане на мандра за производство на екологично чисти млечни продукти по стара технология в местността “Бъзов дял” – концепция за изграждане на пилотен проект за подпомагане на овцевъдите.
След защита на проект по Програма ФАР е финансирано и са проведени курсове за квалификация на безработни, организиран от Политехническа гимназия по туризъм – гр. Априлци.
Със средства от USID е изграден телецентър в гр. Априлци, кв. Ново село
Получени са дарения от Австрия, чрез дарителката Красимира Димова, най-мащабното от което е ремонт на старата болница в гр. Априлци и преустройството и в Дом за стари хора с 20 места за настаняване. От дарителката са направени дарения също така за обзавеждане на Дома за стари хора, за училища, детски градини и др.
Даренията от австрийският представител на Мобилтел са основно за училищата, най-вече за компютърна техника и др.
В процес на реализация е проектът “Слънчева котловина в сърцето на Балкана” на стойност 132 хил. евро, разработен от общинска администрация Априлци в партньорство с дирекция ”Национален парк Централен Балкан”, финансиран от програма ФАР.
Данните от последните няколко години показват, че преките чуждестранни инвестиции играят все по-важна роля. Няколко частни фирми също така са получили чуждестранни инвестиции.
Все повече нараства ролята на привлечените досега преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), както и необходимостта от привличането на нови, в значително по-големи размери. Тази необходимост произтича от обстоятелството, че пред общината стоят за реализиране изключително важни за социално-икомическото й развитие проекти като пътища, канализация, допълнително водоснабдяване и др. Тези проекти за мащабите на общинския бюджет са на много големи стойности, което изисква търсенето на външно финансиране. Общината е привлекателна за чуждестранни инвестиции. С оглед постигането на европейските стандарти в общината и ограничените и финансови възможности, все повече нараства необходимостта от външно финансиране.
В община Тетевен обемът на преките инвестиции е доста нисък. В момента в общината работят две фирми с чуждестранно участие: “ Майер и Николети “-АД, Дейзи технолоджи” – ООД и “Белла – 2003”АД. Същите са започнали дейността си през 2003г. и 2004г.
В община Летница освен географското положение и природните ресурси, главните фактори за развитие на местната икономика са рентабилност на производствените предприятия, съвременност на технологиите, заетост и квалификация, степен на развитие на малките и средни предприятия. Всички тези фактори взети заедно, обуславят тревожни тенденции през последните години за Община Летница – демографски срив, висок процент на безработица, миграция и имиграция на местното население, липса на икономически растеж. Като тенденция обаче може да се обобщи, че Община Летница има висока инвестиционна активност по отношение на привличане на инвестиции, подобряване на бизнес климата и живота на местното население.Но все пак размерът на преките чуждестранни инвестиции в община Летница е нисък и е насочен в отрасъл с ниско технологично равнище – преработващата промишленост. Чуждестранни инвестиции има в шивашката и хранителновкусовата индустрия – Хладилник за дълбоко замразяване на плодове и зеленчуци “Летница” ООД, собственост на австрийска компания, което благоприятства развитието на производството на ягоди, малини и др. плодове. Наличието на такова съоръжение в общината е предпоставка за развитие на земеделието в района и повишаване дела на заетите в този отрасъл.
Aвстрийска фирма възнамерява да закупи терен в Индустриален парк Летница и да построи завод за пелети. инвестицията е за 5 млн. EUR. Новите работни места ще са 50. Това ще е втората австрийска инвестиция в малката община, където от 1992 г. работи Летница ООД. Фирмата има хладилник за дълбоко замразяване на плодове и зеленчуци, които изнася на европазара. Индустриален парк Летница е създаден като публично-частното партньорство.
Немци имат намерение да инвестират около 2 млн. евро в предприятие за биогаз в Летница. Идеята на немците е да се направи на първо време едно микропредприятие за биогаз – производство на електроенергия от биогаз, което за начало да задоволява с електроенергия само училището. Биогазът ще бъде произвеждан от отпадъци, предимно от дървесната промишленост и от сметосъбирането. То евентуално ще трябва да се извършва по по-специален начин, чрез който да се сепарират отпадъците и горимата част от тях да отива за производство на биогаз. В същото време може да се използва и отпадната целулоза от произвежданите земеделски култури – пшеница, царевица и др. Обработваемата земя на Летница е 120 хил. дка. Немците имат и интерес да купят една част от общинската гора, за да си осигурят крайна възможност за захранване на предприятието с целулоза, но не като изсекат гората на всяка цена, а при регламентирана санитарна, подборна или тотална сеч.Ако предприятието за биогаз бъде реализирано, ще се разкрият десетина нови работни места. Кметът д-р Красимир Джонев води преговори и за построяване на фабрика за производство на конвертируема хартия – за компютри и за копирни машини, като по всяка вероятност ще има и печатница.
Като цяло чуждите инвестиции в община Летница са изключително недостатъчнии, не водят до ново технологично развитие и ноу-хау, което да повиши местната конкурентноспособност. Необходимо е да се изработи ясно обособена стратегия за привличане на инвестиции. Също така е необходимо общината да започне провеждането на активен маркетинг за привличане (увеличаване на притока) на чуждестранни инвестиции и то в сектори с висока добавена стойност, висока технологичност и конкурентноспособност. Периодът на преструктуриране на икономическия комплекс на община Троян в края на 90-те години на миналия век се отрази неблагоприятно върху инвестиционната активност на стопанските субекти. Процесите, протичащи през този период, са свързани с промяната в собствеността на активите, с продуктовото преструктуриране в отделните търговски дружества, с ликвидиране на неефективни производства задържаха инвестиционния процес.През последните години обаче се утвърждава положителна тенденция на растящ обем на инвестициите.
Независимо от нарастването, ръстът на инвестициите в общината не е достигнал своя предел. В някои отрасли те са недостатъчни за постигане на високотехнологичен прелом в дейността на редица от малките и микропредприятията. Друг недостатък на инвестиционната активност е все още ниският дял на инвестиционния ресурс, насочван към придобиване на съвременните технологии. Преобладават средствата, вложени за закупуване на терени и оборудване.
Най-големият европейски производител на плодови дестилати – чешкият „Рудолф Йелинек“ (Rudolf Jelinek), е закупил мажоритарен дял от „Винпром-Троян.“Рудолф Йелинек“ планира да инвестира в производители на тази традиционна балканска напитка в Сърбия, Румъния и Молдова
Община Троян има потециалн за привличане на чуждестранни инвестиции.Поради благоприятните планински условия, наличието на минерални извори и повишаващите се темпове на растеж на цените на земделски и горски терени, в региона се очаква засилен интерес на инвестициите в строителството и развитието на туризма, което ще повлияе чувствително върху развитието на икономиката в региона.
Инвестиционната активност в община Луковит е предимно дело на местни предприемачи.Като чуждестранна инвестиция в общината може да посочим тази направената от австрийското дружество „Винербергер“ АГ.
„Винербергер“ АГ е австрийско дружество, основано през 1819г. във Виена. От 2006г. Винербергер ЕООД е мажоритарен акционер в керамичния завод „Успех“ АД – Луковит. Намеренията на фирмата са да инвестира над 20 млн. евро в реконструкция и модернизация на оборудването в съотвествие с най-новите технически стандарти.Тази инвестиция е част от глобалната инвестиционна програма на австрийската компания.Реализацията на инвестициионото намерение има положително въздействие върху заетостта на населението по време на строителството и експлоатацията и подобряване на инфраструктурата в региона.
Община Угърчин може да се характеризира като изоставащ селски район с ниска прозводителност на труда, ниска заетост, недостатъчен капацитет за иновации и изпитващи трудности при поддържанет устойчив икономически растеж.В общината голяма част от предприятията са ликвидирани, а останалите са с неефективно производтсво, с висока себестойност и цена на продукцията.Материалната база е негодна или остаряла.Както в община Угърчин, така и в община Ябланица липсват инвестиции в нови производства и технологии. Почти няма чуждестранни инвестиции.
V.Заключение
Една икономика на дадена страна не може да функционира нормално без чуждестранни инвестиции, които да спомогнат за влизане на капитали, ресурси, производствени мощности и ноухау в страната, където се инвестира.Чуждестранните инвестиции са основен източник на икономически растеж чрез прякото им въздействие върху брутния вътрешен продукт (БВП), разкриване на нови работни места и стимулирането на трансфера на технологии, управленски и организационни знания.
Стратегическото местоположение, изградената техническа инфраструктура, благоприятните природо-климатични условия, наличието на свободни човешки ресурси и суровини, съществуващите традиции в областта на занаятите -са предпоставки за развитието на малки и средни предприятия(МСП) в област Ловеч. Наличието на свободни терени и сгради, митнически бюра и не на последно място усилията на местните власти да подпомагат малкия и среден бизнес са стимули за повишаване на инвеститорския интерес.

Изготвил: Миглена Ивайлова Куцева,спец.География,
IV курс,Фак.номер 4545

Литература:
1. ”Инвестиции”,автор М.Добрева,Ф.Филипова
2. ”Инвестиции”,автор Величко Адамович,изд.Велико Търново,2007г.
3. http://www.wienerberger.bg/
4. http://www.lovechpress.info/
5. http://www.bcci.bg/
6. http://nsi.bg/
7. http://globalratings.bg/
8. Статистически годишник 2005г.,издание на НСИ
9. Статистически годишник 2006г.,издание на НСИ
10. Статистически годишник 2007г.,издание на НСИ
11. Статистически годишник 2008г.,издание на НСИ

Етикети: , ,

Този материал съдържа 3,640 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

Остави коментар по "Курсова – Чуждестранни инвестиции в област Ловеч"