Есе – За и против униформите в училище


 Категория: Есета


Една от най-коментираните теми в последно време, засягаща пряко учащата се младеж, е дали униформите имат място в съвременните училища. Дали еднаквите дрехи ще бъдат мерило за равенство или ще ограничат личната свобода? Дали чрез тях по-бедните деца ще се чувстват по-уверени в себе си? Или чрез бунтове и негодувание юношите и девойките ще продължат да отстояват собствения си стил? Нима е възможно след толкова време да се върнат традициите от времето на нашите майки и бащи? Униформите – символ на гордост и престиж или поредният опит за налагане на „рамки”? Това са едни от въпросите, на които многобройни анкети и запитвания търсят отговор днес.
В против на въвеждането на униформите аргумент често се оказва дори финансовата гледна точка. Много родители изтъкват, че нямат нужните средства да ги закупят. За това ако се наложат не е ли редно съответната институция да заплати изработката им. От друга страна някои от съвременните тийнейджъри изразяват несъгласие да носят дрехи, неотговарящи на личния им стил, смятайки че по този начин е засегната индивидуалността им. Чрез облеклото често се изразява етническа принадлежност, религия, музикални предпочитания, симпатии към определена девиантна група или дори политически възгледи. Посредством дрехите се поставя определен акцент – дали ще бъде очертаване на физика или на някое от по-горе изброените не бива да се забравя максимата, че първо по дрехите посрещат.Те винаги ще бъдат белег на личността ни. И все пак ще успеят ли да осигурят така желаното равенство сред учащите се… Ще успеят ли униформите да изравнят позициите на лидери и аутсайдери, защото безспорен факт е че дори и сред децата има такива зависимости. Едва ли може да се отговори еднозначно и все пак ние сме такива, каквито сме, и дрехите няма да променят нашия манталитет, светоглед и ценности, както и моделът ни на вписване в средата.
Друга гледна точка е дали униформите ще бъдат удобни на всички и дали е възможно да отговарят на вкуса на преобладаващата маса ученици ( 100 % е непосилно, защото винаги ще има опониране). И все пак днешните униформи далеч не са така консервативни както в миналото. Чернобелите манти се заменени от цветни и нови модели, изработени сред предварително допитване до бъдещите им носители.
Погрешно обаче е схващането, че еднаквите дрехи трябва да наложат ред и дисциплина в учебния процес. Това е лична отговорност на всеки един от нас и по никакъв начин не трябва да се обвързва с облеклото.
Аз съм за униформите и заставам зад идеята, че те ще бъдат един плюс в учебно-възпитателния процес. По този начин няма да има разминаване между представата за приличен външен вид, наложила се в последно време. От друга страна може би се набляга на това, че еднаквостта няма да ни попречи да изразим своите качества и темперамент, своята индивидуалност, да се чувстваме свободни и красиви, за да даваме всичко от себе си в учебните занятия. А само изявата в развиването на способности и умения в училище не би трябвало да зависи от нещо материално. И ако децата от 1-4 клас не обръщат голямо значение на облеклото, то може би прогимназистите и гимназистите трябва да се замислят за положителните страни от въвеждането им.
Защото униформите преди всичко са белег на признание и престиж, че учиш в избраното училище. Чрез няколко инициали и символи на джобовете или ръкавите всеки ученик показва на обществото, че е част от съответната просветна институция,че носи нейните традиции и е горд от това.

Етикети: , , ,

Този материал съдържа 559 думи.
Ако ще ти свърши работа, може да помогнеш на друг, като качиш нещо твое :)

4 коментара

  1. Мария Кехайова каза:

    Хареса ми начина, по който са подредени аргументите по темата. Преди няклко месеца имахме дискусия на същата тема по време на упражнения по Реторика в университета. Като се сетя какъв скандал стана, сега ме е яд, че не съм го прочела по- рано, минимум за да си подредя така спокойно и хронологично мислите- „за“ и „против“.

  2. Александър Иванов каза:

    По въпроса с униформите … Това не ни прави равни, а ограничени! Защо сега не сме свободни ПОНЕ да носим дрехите които предпочитаме?! Нали после цял живот ще ни се налага, едва ли не, да носим различни дрехи от тези които сега обличаме! А нали вече няма такова нещо като комунизъм?! Да, ама друг път! Имало ги е едно време, после са отменили това правило. И къде е логиката, нещо отменено пак да се превърне в правило?! :x

  3. mariela каза:

    spored men 6te e mnogo dobre ako slojat uniformi vav vsi4ki u4eli6ta,za6toto taka nqma da ima tapite izrazi,,vij tozi kakva qka bluza ima ili pak 4elgar-metal,beden-bogat“.

  4. Zhenny Esra каза:

    Добро е,помогна ми да си изготвя собствено съчинение по този въпрос.

Остави коментар по "Есе – За и против униформите в училище"